Örményországban is készülődik valami

Már az elnöki rezidencia előtt tüntet az örmény ellenzék.

2022. május 20., 11:45

Szerző:

Az örmény ellenzék több mint ezer támogatója péntek reggel a főváros egyik sugárújtán az elnöki rezidenciához vonult, ahol Vahagn Hacsaturján államfő várhatóan találkozik Gitanas Nauseda litván elnökkel. A tüntetést a helyi hírportálok élőben közvetítik.

A litván államfő csütörtök este érkezett kétnapos hivatalos látogatásra az országba. Hacsaturján mellett találkozik Nikol Pasinján miniszterelnökkel, Alain Simonján parlamenti elnökkel és II. Karekinnal, az örmény apostoli egyház legfőbb vezetőjével.

Május 1-je óta folyamatosak az ellenzéki tüntetések Örményországban. A kormányfő azt követően került ismételten bírálatok kereszttüzébe, hogy a parlamentben békeegyezmény megkötésének szükségességéről beszélt Azerbajdzsánnal. Az ellenzék azzal vádolta meg Pasinjánt, hogy végleg le akar mondani a többségében örmények lakta Hegyi-Karabahról Azerbajdzsán javára.

Mintegy két éve, 2020 novemberében Pasinján háromoldalú nyilatkozatot írt alá Ilham Aliyev azeri és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amely véget vetett a kiújult ellenségeskedéseknek a Hegyi-Karabah körüli konfliktusövezetben. A konfliktusban Azerbajdzsánnak sikerült visszaszereznie a Hegyi-Karabah körüli területek jelentős részét, amelyek a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartoznak, de a Szovjetunió széthullása után kirobbant háborúban Örményország elfoglalt.

Az örmény miniszterelnök ellenfelei kapitulációnak nevezték az aláírt dokumentumot, és tömeges tüntetések törtek ki Örményországban. Ennek következtében Pasinján lemondott, és tavaly nyáron az országban előrehozott parlamenti választásokat tartottak, amelyeken pártja abszolút többséget szerzett a törvényhozásban, és Pasinján ismét miniszterelnök lett.

(Kiemelt kép: Örmények részt vesznek egy tüntetésen, amelyen Nikol Pashinyan miniszterelnök lemondását és a kormány politikájának megváltoztatását követelik a Hegyi-Karabah kérdésében, az örményországi Jerevánban. Fotó: Asatur Yesayants / Sputnik via AFP)

20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.