Terrorcselekményt akadályoztak meg

A gyanúsított azt mondta, hogy 2020 nyarán utazott el Tunéziából Törökországba, majd 2021-ben Szíriába, ahol egy terrorszervezethez csatlakozott.

2022. január 29., 07:08

Szerző:

A tunéziai belügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy az ország hatóságai terrorcselekményt akadályoztak meg: őrizetbe vettek egy fiatal nőt, aki Szíriából visszatérve öngyilkos merényletet akart elkövetni egy turisták által látogatott helyszínen, írja az MTI. A 22 éves valószínűsített dzsihadistát, aki tunéziai állampolgár, január 10-én vették őrizetbe a Tunisz-Karthágó nemzetközi repülőtéren, ahová Törökországból érkezett – áll a minisztérium közleményében.

Kihallgatásakor a nő azt mondta, hogy 2020 nyarán utazott el Tunéziából Törökországba, majd 2021-ben Szíriába. Itt egy terrorszervezethez csatlakozott, ahol felkészült egy öngyilkos merényletre a közlemény szerint. A nyomozók kiderítették, hogy a merénylet tervezésében egy másik, szintén tunéziai állampolgárságú „terrorista” is részt vett, neki kellett szállítania a robbanóövet a gyanúsított számára.

A férfi már őrizetben van, terrorcselekmények előkészítésével vádolják, amelyeket 2021 végén akartak elkövetni magas rangú tunéziai vezetők ellen. Zín el-Ábidín ben Ali volt tunéziai elnök diktatúrának megdöntése után, 2012-től dzsihadisták több merényletet követtek el az országban, amelyekben számos rendőr és katona halt meg, de polgári személyek és külföldi turisták is.

(Kiemelt képünk illusztráció: Merész Márton/ 168.hu)

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Ukrajna már átvette azt a 30 páncélozott gyalogsági harcjárművet (BVP-1), amelyeket Szlovákia küldött számára – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszternek a közösségi hálón közzétett bejelentésére hivatkozva kedden.