Ismert ellenzékit vettek őrizetbe Tunéziában

Isszám Csebbi, az ellenzéki Republikánus Párt vezető politikusa Kaisz Szaíd elnök egyik legfontosabb ellenfele is Tunéziában.

2023. február 22., 20:52

Szerző:

A tunéziai rendőrség szerdán őrizetbe vette Isszám Csebbit, az ellenzéki Republikánus Párt vezetőjét, aki Kaisz Szaíd elnök ismert bírálója - közölték ügyvédjei és családja.

A tájékoztatás szerint az ismert ellenzékit egy bevásárlóközpontban vették őrizetbe, ahol felesége társaságában volt. Később a hatóságok az otthonát is átkutatták.

Isszám Csebbi Ahmed Nedzsib Csebbinek, a Nemzeti Megmentési Front ellenzéki pártszövetség vezetőjének testvére. A Nemzeti Megmentési Front szervezte a kormányellenes tüntetéseket.

A rendőrség a nap folyamán körbevette az elnök egy másik ismert bírálójának, Dzsavher Ben Mbareknek a házát, hogy őt is őrizetbe vegyék. Ben Mbareket azonban nem találták otthonában - ismertették ügyvédei és húga.

Ben Mbarek a Nemzeti Megmentési Front egyik népszerű személyisége, aki már többször felszólított arra, hogy utcai megmozdulásokkal távolítsák el Szaídot a hatalomból.

A tunéziai rendőrség a múlt héten őrizetbe vette többek között a legnagyobb ellenzéki párt, az iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) egyik tisztségviselőjét, Núreddin Bhírit, a tunéziai elnököt gyakran bíráló rádióállomás, a Mosaique FM vezetőjét, Núreddin Buttárt, továbbá Lazhar Akremi politikai aktivistát és ügyvédet is. Az utóbbi két hétben több mint egy tucat ilyen letartóztatást hajtottak végre az országban. Sem a rendőrség, sem a belügyminisztérium nem reagált az ügyben, ügyvédek azonban azt állították, hogy a hatóságok kezére kerültek közül többeket az állambiztonság elleni összeesküvéssel vádolják. Szaíd korábban terroristának nevezte a letartóztatott ellenzékieket, akik közül szerinte többen az elszabadult élelmiszerárakért is felelősek.

Tunéziát a súlyos gazdasági válság mellett belpolitikai bizonytalanság is sújtja: Kaisz Szaíd 2021 júliusában feloszlatta a parlamentet, azóta rendeleti úton kormányoz, majd új alkotmányt léptetett hatályba. Politikai ellenfelei szerint az elnök gyakorlatilag puccsot hajtott végre az észak-afrikai országban, visszafordítva számos demokratikus intézkedést, amelyet a 2011-es fordulat után hoztak.

(Kiemelt kép: Isszám Csebbi tunéziai ellenzéki vezető. Fotó: Yassine Gaidi / Anadolu Agency via AFP)

06:46

Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.