Túlélte a tavalyi Las Vegas-i mészárlást a 27 éves férfi, szerdán lelőtte egy másik ámokfutó a kaliforniai bárban

Egy másik férfi viszont túlélte mindkét tömeggyilkosságot. A Thousand Oaks-i lövöldöző legálisan vette fegyverét.

2018. november 9., 16:23

Szerző:

Mindennél ékesszólóbban jelzi, hogy az Egyesült Államokban kezdenek szokványossá válni a magányos ámokfutók által elkövetett, fegyveres tömegmészárlások, hogy a 12 halálos áldozatot követelő szerda esti kaliforniai  támadásnak két olyan érintettje is van, akik 2017 októberében megjárták a poklot. Ugyanis mindkét férfi a helyszínen volt akkor, amikor tavaly Las Vegasban egy 64 éves nyugdíjas könyvelő, Stephen Paddock egy kaszinóhotel emeleti ablakából, géppuskával tüzet nyitott az épület mellett zajló koncert nézőire. Brendan Kelly és Telemachus Orfanos is a tömegben volt akkor, de túlélték a támadást.

A sors kegyetlen fintoraként most szerdán este mindketten ott voltak a Thousand Oaks-i Borderline Bar and Grillben, ahol éppen egyetemisták bulija zajlott, alig két héttel a pittsburghi zsinagógában történt mészárlás után. Ekkor lépett be a bárba a feketébe öltözött, 28 éves, Afganisztánt is megjárt veterán tengerészgyalogos, Ian David Long, és kézifegyverével, egy Glock tüzet nyitott.

Kelly maga is egykori tengerészgyalogos révén azonnal felismerte a zárt térben eldördülő lövések hangját (amelyet sokan kidurranó léggömbbök hangjának véltek, és két társát kifelé tuszkolva azonnal a kijárat felé indult, így megmenekült. A 27 éves Orfanos azonban nem volt ilyen szerencsés: halálos lövést kapott.

Telemachus Orfanos

A tömeggyilkosság indítékairól továbbra sem tudni semmit. A mészárlás után magával is végző Long munkanélküli volt és az anyjával élt, akivel sokat veszekedett. Idén áprilisban a szomszédok ki is hívták rá a rendőröket a viselkedése miatt, akik zavartnak és idegesnek találták. Bár a helyszínre hívott szakértők megállapították, hogy valószínűleg a háborús veteránokra jellemző poszttraumás stressz-szindrómában szenved, nem javasolták az őrizetbe vételét vagy kényszergyógykezelését.

Ian David Long
Fotó: Facebook

Az viszont már bizonyos, hogy a mészárláshoz használt kézifegyvert, egy 45-ös kaliberű Glock 21-est Long törvényesen vásárolta akárcsak Paddock a Las Vegas-i mészárláshoz használt géppuskákat. Emiatt bizonyos, hogy az USA-ban ismét fellángol majd az amerikai alkotmányban rögzített, szabad fegyvertartáshoz való jog körüli vita.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.