Túlélte a koronavírus-fertőzést Európa legidősebb embere

A franciaországban élő apáca végig tünetmentes volt, holnap ünnepli a 117. születésnapját.

2021. február 10., 07:13

Szerző:

Európa legidősebb embere néhány nappal a 117. születésnapja előtt gyógyult fel a koronavírus-fertőzésből – írja a BBC News. Lucile Randon, aki 1944-ben apácaként vette fel az Andre nővér nevét, január 16-án kapott pozitív koronavírustesztet, ám a betegséget tünetmentesen vészelte át. Az asszony a helyi médiának azt mondta, nem is vette észre, hogy elkapott volna valamit.

Andre nővér a franciaországi Toulonban él egy idősek otthonában. A betegség ideje alatt elkülönítették a többi lakótól, mostanra azonban már teljesen gyógyultnak tekinthető. A nővér, aki vak és kerekesszéket használ, már alig várja, hogy csütörtökön megünnepelje születésnapját – bár a jeles alkalomra a szokásosnál most kevesebben fognak összejönni.

„Nagyon szerencsés volt, nem mutatott félelmet a betegség miatt, de nagyon aggódott a többi lakóért” – mondta David Tavella, a Sainte Catherine Labouré nyugdíjasotthon szóvivője. 

Andre nővér 1904. február 11-én született. Amellett, hogy Európa legidősebbje, a második legidősebb ma élő ember a világon.

(Kiemelt kép: a 117 éves Lucile Randon, azaz Andre nővér / Youtube.com)

07:08

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.