Donald Trump 641 évnyi börtönbüntetéssel néz szembe

A volt amerikai elnököt vélhetően nem fogják minden vádpontban bűnösnek találni, de a politikus-üzletembernek nincs sok oka a bizakodásra.

2023. augusztus 5., 12:37

Szerző:

Nagyon jó esély van rá, hogy sok évtizedes börtönbüntetés vár Donald Trumpra, az Egyesült Államok előző elnökére – írj a Portfolio. A politikus ellen három különböző büntetőeljárás keretein belül 78 vádpontot hoztak fel a napokban, összesen ezekre 641 év börtönbüntetést lehet maximálisan kiszabni.

Természetesen az nem túl valószínű, hogy minden vádpontban bűnösnek találják a politikust, de néhány év börtönbüntetés is Trump politikai karrierjének végét jelenti.

A Politico szerint azok a vádak, amelyek Trump számára a legsúlyosabb büntetést vonhatják maguk után, az igazságszolgáltatás akadályozását foglalják magukban. 

Az összes akadályozási vád – köztük a titkos dokumentumok visszaszerzésére irányuló kormányzati kísérletek állítólagos akadályozása és a Kongresszus 2021. január 6-i ülésszakának megzavarása – maximum 20 éves börtönbüntetéssel sújtható.

Míg Trump büntetlen előélete az ennél jóval alacsonyabb büntetés mellett szólhat, az ügyészek azzal érvelhetnek, hogy az úgynevezett súlyosító tényezők – mint például Trump állítólagos erőfeszítései mindkét esetben arra, hogy másokat bűncselekmények elkövetésére kényszerítsen – szigorúbb büntetés mellett szólnak.

A titkos iratok ügyének alapvádjai – 32 rendbeli honvédelmi információk szándékos, a kémtörvényt megsértő visszatartása – szintén rendszeresen jelentős büntetést von maga után Amerikában a bűnösnek talált személyek számára. 

A választási beavatkozási ügyben felmerülő további vádak – az Egyesült Államok becsapására irányuló összeesküvés és az emberek szavazati jogának megfosztására irányuló összeesküvés állítása szerint – kevésbé gyakoriak ebben az összefüggésben, így a lehetséges ítéletet nehezebb megjósolni.

A manhattani kerületi ügyészség vádemelése üzleti nyilvántartások meghamisításával vádolta Trumpot egy pornósztárral való állítólagos viszony leplezése érdekében. Ebben az ügyben 34 bűncselekménnyel vádolják a volt elnököt és mindegyik vádpont maximum négy évig terjedhet. A jogi szakértők azonban azt mondják, hogy a bírák ritkán ítélnek börtönbüntetésre az első alkalommal elkövetőket.

(Kiemelt kép: Donald Trump korábbi amerikai elnök a floridai Palm Beach-ben lévő Mar-a-Lago birtokán megtartott sajtótájékoztató után. Fotó: Chandan Khanna / AFP)