Tragédia a zürichi állatkertben

Alig két hét alatt két elefánt is elpusztult a zürichi állatkertben elefánt herpeszvírus miatt - közölték hétfőn az állatkert illetékesei.

2022. július 12., 06:30

Szerző:

A kétéves Umesh hím ázsiai elefánt június végén pusztult el. Nyolcéves nővére, Omysha pedig vasárnap éjjel követte, annak dacára, hogy gyógyszerekkel, és vérplazma-infúzióval is próbálták kezelni – mondta el az állatkert szóvivője, Pascal Marty. Hozzátette, hogy mivel az elefántok között nagyon szorosak a családi kötelékek, Omysha nővére, Chandra és anyja, Indi együtt lehetett Omyshával, hogy elbúcsúzzanak tőle.

Az elefánt herpeszvírus szinte minden elefánt szervezetében jelen van, ugyanakkor rendszerint nem okoz tüneteket. A betegség különösen fiatal állatokat betegít meg, amelyek immunrendszere nem elég erős, hogy antitesteket termeljen a védekezéshez. Patológusok vizsgálják Omyshát, hogy jobban megértsék a vírust és hatékony kezelést tudjanak kidolgozni ellene – írta közleményében az állatkert.

A zürichi állatkert további hat elefántján nem tapasztalhatók a betegség tünetei, de különös gonddal figyelnek most a legfiatalabbra, az ötéves Ruwanira.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.