Továbbra is rejtély, hogy hova zuhan a kínai rakéta, de szűkítették a lehetséges becsapódás területét

Nagy valószínűséggel nem Európában ér földet a rakéta törmeléke. 

2021. május 7., 11:02

Szerző:

Kína múlt csütörtökön juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával. A tervekbe azonban nem várt hiba csúszott, és a rakéta ahelyett, hogy pontos helyen landolna kontrollálatlanul zuhan a Föld felé. A 21 tonnás rakéta túl nagy ahhoz, hogy a elégjen, ezért több része is be fog csapódni a földbe, de azt még nem lehet megmondani, hogy pontosan hova.

A BBC azt írja a Föld körül keringő objektumokat vizsgáló radarok szerint a rakéta az északi 41,5. és a déli 41.5. szélességi fok között csapódhat be. A számítások szerint ez olyan széles terület lehet, mint Afrika észak-déli kiterjedése. A sávba bele esik Dél-Amerika nagy része és északon egészen New Yorkig nyúlik, a keleti féltekén pedig Pekingtől Sydney-ig tart.

Európa alig érintett: a déli államok „lógnak bele” kicsit a várt becsapódási sávba. Szakértők korábban azt mondták, hogy van esély arra, hogy lakott területre zuhan a jelenleg 28 000 km/h-s sebességgű rakéta. Nagyobb azonban az esély arra, hogy vízbe esik, mert a földfelszín nagy részét óceánok és tengerek borítják. Legutóbb, amikor egy Hosszú Menetelés 5B rakéta visszatért a Földre, a rakéta nagy része elégett a légkörbe érve, de egyes darabjai, hosszú fémrudak több épületet megrongáltak Elefántcsontparton, és csak a szerencsének volt köszönhető, hogy senki nem sérült meg.

Számítások szerint a kínai rakéta valamikor a hétvége folyamán csapódhat be. A tudósok folyamatosan monitorozzák a rakéta pályáját, és körülbelül hat órával a becsapódás előtt tudják megmondani a pontos helyét.

(Kiemelt kép:  EyePress News / EyePress via AFP))