Tovább mélyül a válság Montenegróban

Az eddiginél is mélyebb belpolitikai válságba süllyedhet Montenegró, ugyanis néhány nappal az elnökválasztás előtt a parlamentet is feloszlathatják – közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szerda esti híradójában.

2023. március 16., 06:22

Szerző:

Éjfélkor lejár az a 90 napos határidő, amelyet Miodrag Lekic miniszterelnök-jelölt kapott arra, hogy új kormányt alakítson. 

Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvezető kormánya van, a képviselőház ugyanis nem szavazott bizalmat a Dritan Abazovic vezette kabinetnek. Az országot azonban azóta is ugyanaz a kormány irányítja. 

Milo Djukanovic államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően, arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák erre úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit. 

Miodrag Lekic néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani. 

Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ám a hivatalban lévő államfőnek még jogában állna előrehozott választást kiírni a kialakult helyzet miatt, Milo Djukanovic viszont egyelőre nem közölte, él-e ezzel a jogával, vagy megvárja, mi lesz az elnökválasztás eredménye. A vasárnapi voksolást követően még mindig lesz alkalma dönteni, megbízatása ugyanis csak május 18-án jár le. 

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az öt évvel ezelőtti eredménytől eltérően ezúttal Milo Djukanovic bizonyosan nem tudja megnyerni az elnökválasztást már az első fordulóban, és második forduló megtartására lesz szükség, és egy ellenzéki összefogás esetén a hivatalban lévő elnök el is veszítheti a választást.

(Kiemelt képünk: Koszovó, Montenegró Észak-Macedónia, Szerbia és az Európai Unió zászlói (balról balra) a Nyugat-Balkán csúcstalálkozón a német Külügyminisztériumban Berlinben 2022. október 21-én. Odd ANDERSEN / AFP)

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.

2023. március 29., 18:40

Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.