Tovább mélyül a válság Montenegróban

Az eddiginél is mélyebb belpolitikai válságba süllyedhet Montenegró, ugyanis néhány nappal az elnökválasztás előtt a parlamentet is feloszlathatják – közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szerda esti híradójában.

2023. március 16., 06:22

Szerző:

Éjfélkor lejár az a 90 napos határidő, amelyet Miodrag Lekic miniszterelnök-jelölt kapott arra, hogy új kormányt alakítson. 

Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvezető kormánya van, a képviselőház ugyanis nem szavazott bizalmat a Dritan Abazovic vezette kabinetnek. Az országot azonban azóta is ugyanaz a kormány irányítja. 

Milo Djukanovic államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően, arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák erre úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit. 

Miodrag Lekic néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani. 

Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ám a hivatalban lévő államfőnek még jogában állna előrehozott választást kiírni a kialakult helyzet miatt, Milo Djukanovic viszont egyelőre nem közölte, él-e ezzel a jogával, vagy megvárja, mi lesz az elnökválasztás eredménye. A vasárnapi voksolást követően még mindig lesz alkalma dönteni, megbízatása ugyanis csak május 18-án jár le. 

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az öt évvel ezelőtti eredménytől eltérően ezúttal Milo Djukanovic bizonyosan nem tudja megnyerni az elnökválasztást már az első fordulóban, és második forduló megtartására lesz szükség, és egy ellenzéki összefogás esetén a hivatalban lévő elnök el is veszítheti a választást.

(Kiemelt képünk: Koszovó, Montenegró Észak-Macedónia, Szerbia és az Európai Unió zászlói (balról balra) a Nyugat-Balkán csúcstalálkozón a német Külügyminisztériumban Berlinben 2022. október 21-én. Odd ANDERSEN / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.