Török kormány: Egyesek szerint nem vagyunk biztonságos ország, de ez nem igaz!

Izrael aggodalmaskodott, miután információt kapott lehetséges iráni támadásokról az ország területén, ezért felszólította állampolgárait, hagyják el Törökországot.

2022. június 14., 20:44

Szerző:

Törökország biztonságos ország - közölte kedden a török külügyminisztérium közvetve reagálva ezzel az izraeli hatóságok korábbi utazási figyelmeztetésére.

A zsidó állam a napokban arra szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Törökország területét, lehetséges iráni támadások miatt.

„Egyes országok figyelmeztetést adtak ki Törökországban tartózkodó állampolgáraik számára... Törökország biztonságos ország, amely államhatárain belül és kívül is küzd a terrorizmus ellen” - olvasható a török diplomáciai tárca közleményében. A nyilatkozat ugyanakkor egyetlen egyszer sem említi Izraelt.

Ankara szerint ezek a felhívások a nemzetközi fejleményekkel hozhatók összefüggésbe. „Az illetékes hatóságok minden szükséges biztonsági intézkedést megtesznek a terrorizmus elleni együttműködési mechanizmusok keretében” - tette hozzá a minisztérium.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn szólította fel a Törökországban tartózkodó izraeli állampolgárokat, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az országot iráni támadások kockázata miatt.

Az izraeli sajtó névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva izraeliek ellen tervezett merényletekről számolt be, amelyeket a biztonsági szolgálatok együttműködésének köszönhetően eddig sikerült megakadályozni.

„Szeretném megköszönni a török kormánynak az izraeli állampolgárok védelmére irányuló erőfeszítéseit” - mondta akkor Lapid. „Ezek a terrorista akciók a szabadságra utazó izraeliek ellen irányulnak... Szándékosan izraeli állampolgárokat keresnek, hogy elrabolják vagy meggyilkolják őket” – fogalmazott az izraeli külügyminiszter.

(Kiemelt kép: Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter. Fotó: Michal Cizek / AFP)