Erdoğan továbbra is vétóz, fokozza a feszültséget

A török elnök szerint Svédország és Finnország is túl barátságos a kurdokkal, például azzal, hogy támogatják az Iszlám Állam ellen Szíriában harcoló erőiket is.

2022. május 29., 17:31

Szerző:

A Törökország, valamint a finn és svéd delegációk között folytatott e heti tárgyalások nem voltak kielégítők, és Ankara nem mondhat igent „terrorizmust támogató" országok NATO-csatlakozására - közölte Recep Tayyip Erdoğan elnök a TRT Haber török műsorszolgáltató vasárnapi jelentése szerint.

Erdoğan elnök május közepén a TRT török állami televízióban kijelentette, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Ankara a PKK-val szövetséges szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Erők (YPG) támogatását is a két skandináv ország szemére veti.

Azerbajdzsánból visszatérve Erdoğan újságírók előtt a tudósítás szerint kijelentette, hogy „nem tisztességesek, sem őszinték".

„Amíg Tayyip Erdoğan a Török Köztársaság elnöke, kétségtelenül nem mondhatunk igent olyan országok NATO-belépésére, amelyek a terrorizmust támogatják" - jelentette ki Erdogan a repülőgép fedélzetén a Hürriyet című török napilap szerint.

Mind Svédország, mind pedig Finnország kormánya határozottan elutasította korábban a török elnök azon vádjait, mely szerint ők bármiféle formában támogatnák a PKK-t.

A svéd kormány csupán a szíriai kurdok pártjával, a PYD-vel vette fel a kapcsolatot korábban, mivel a helyi népvédelmi erők az Iszlám Állammal harcoltak, ráadásul a harc közben sok, az ISIS-hez csatlakozott svéd állampolgárt is foglyul ejtettek, köztük dzsihádisták feleségeit és kiskorú gyermekeit is, őket is képviselni akarták.

Erdoğan azt is közölte, hogy Törökország nem vár az Egyesült Államok engedélyére ahhoz, hogy új offenzívát indítson Szíriában.

A török elnök hétfőn jelentette be, hogy hamarosan új török katonai műveletet indít Észak-Szíriában, amelynek célja egy 30 kilométer széles „biztonsági övezet" kialakítása a határon. A bejelentés után Ned Price amerikai külügyi szóvivő közölte: Washington „mélységesen aggódik". „Elítélünk minden eszkalációt. A jelenlegi tűzszüneti vonalak fenntartását támogatjuk" - tette hozzá.

Erdoğan elmondta, hogy hétfőn telefonon tárgyal Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Erdogan legutóbb április 26-án és 28-án tárgyalt telefonon Putyinnal.

A török elnök figyelmeztette Görögországot, hogy megengedhetetlen az Ankarával szembeni ellenséges viszony. A két NATO-tagállam között azután alakult ki a legújabb feszültség, hogy Athén arra kérte az Egyesült Államokat, ne adjon el Ankarának F-16 típusú vadászgépeket.

(Kiemelt kép forrása: Anadolu | Murat Cetimuhur)