A poklok poklát élte át egy magyar édesanya és négy gyermeke Törökországban

Mindene odaveszett egy magyar családnak a törökországi földrengésben, és szerintük csakis az „isteni szerencsének” köszönhetik, hogy egyáltalán túlélték a katasztrófát. Az egyik legsúlyosabban érintett területen, Adimayan tartományban van, ahol a természeti csapás gyakorlatilag a teljes infrastruktúrát megsemmisítette, így elmenekülni sem tudtak.

2023. február 10., 07:38

Szerző:

A régióban folyamatosak az áramkimaradások, így a telefonokat csak bizonyos időközönként tudják használni, hogy ne merüljenek le. A 24.hu a bajba jutott magyar édesanya, Ildikó testvérén keresztül tudta felvenni a családdal a kapcsolatot. Ildikó négy gyermekével és török származású férjével alig három hónapja költözött Németországból Gölbaşı városába. Enikő, Ildikó húga azt mondta: 

„A testvérem elmondása szerint, amikor a földrengést megelőző este mentek haza, az ég furcsán beborult, és az illat is más volt odakint, mint általában, aminek akkor nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget.”

A földrengés helyi idő szerint a hajnali órákban történt, amikor mindenki aludt. Ildikó elsőre azt hitte, hogy egy repülő csapódott az épületbe. Nem volt sok ideje ezen gondolkozni, mert másodpercekkel később elkezdtek összedőlni a falak, ők pedig az ágyakkal együtt felborultak. Sikoltozás és ordítozás közepette, négykézláb másztak el a kijárathoz, ami addigra szinte már teljesen beomlott. Az édesanya azon a kis lyukon dobálta ki a gyerekeit, ami megmaradt belőle. Ildikó maga sem tudta, honnan volt ehhez ereje. Férje pont a napokban utazott vissza a költözésből visszamaradt személyes holmikért Németországba, ezért nem volt velük.

Miután kijutottak a fejük felett darabjaira hulló házból, a nő egymásra fektette a gyerekeit, majd ő is rájuk feküdt, hogy védelmezze őket. Remegett a föld, körülöttük pedig úgy omlottak össze az épületek, mint a kártyavárak. Azt hitték, meg fognak halni – ha Ildikónak nincs ekkora lélekjelenléte, valószínűleg nem is élik túl a katasztrófát.

A katasztrófa túlélésével még nincs vége a viszontagságoknak

„A tragédia óta sokan a még épen maradt autókban húzták meg magukat, mások az utcán gyújtottak tüzeket, és azok mellett melegednek a mínuszokban. Ildikóékat a négy gyermek miatt egy közeli hegyi menedékházban helyezték el, összesen 12-en vannak ott. Hétfőn délután, amikor 12 órán belül a második, nagy erejű földrengés rázta meg a térséget, fejvesztve menekültek ki mindannyian az épületből. Ezt is megúszták.” Az első órákban a korábban esett havat olvasztották ki, hogy ivóvízhez jussanak, amíg a mentőket várták.

Mindenük odaveszett

Ildikó a napokban tudott visszatérni korábbi otthonukhoz, amiből csak felismerhetetlen romhalmaz maradt csupán. Néhány személys holmit és némi élelmiszert el tudott hozni onnan, de gyakorlatilag mindenük odaveszett. Az odavezető úton minden tele volt vérrel és holttestekkel, már folyt a túlélők utáni kutatás. A gyerekek folyamatosan éhesek, kilátástalannak érzik a helyzetüket.

A mentés folyamatban van, de a veszély nem múlt el

A család többi tagjával csak hétfő délután, bő fél nappal a földrengésről szóló hírek megjelenése után tudták felvenni a kapcsolatot. Miután ez megtörtént, azonnal felvették a kapcsolatot a török és magyar konzulátussal is. A magyar konzulátus is felvette a telefonos kapcsolatot Ildikóval, és már szervezik a kimentésüket, de egyelőre még megközelíthetetlen a város, a nő férje sem tud odautazni. Arról nincs információ, hogy hova szállítanák őket. A konkrétumokkal kapcsolatban a 24.hu megkereste a külügyminisztériumot, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

A két egymást követő hatalmas rengéssel egyébként nem ért véget a természeti csapás, azóta is folyamatosak a kisebb földmozgások, még csütörtökön reggel is tartottak. Akármikor megremeg a család alatt a talaj, halálfélelmük van. Más magyar érintettről ők nem tudnak, de a nő férjének rengeteg hozzátartozója életét vesztette a katasztrófában.

(Kiemelt képünk: Mentőalakulatok tagjai romok között rekedt emberek után kutatnak a nyugat-törökországi Izmirben 2020. október 30-án, miután hetes erősségű földrengés rázta meg az Égei-tenger térségét. Fotó: MTI/EPA)