Tömegesen erőszakolják a nőket Ukrajnában az orosz katonák

Egyre több eset derül ki, és a háború után még ennél is többet várnak.

2022. március 28., 17:09

Szerző:

Elsőként osztott meg rendkívül megrázó történeteket a mariupoli kegyetlen történésekről Olga Sztyepanyisina, ukrán miniszterelnök-helyettes. Elmondása szerint mielőtt a megszálló orosz katonák végeztek volna az ott lakókkal, órákon át erőszakolták a foglyul ejtett ukrán nőket. Mióta ezek az információk napvilágot láttak, egyre többen számoltak be nemi erőszakról a háború kapcsán, írja a Mérce.

Maria Mezenceva, ukrán parlamenti képviselő és az Európa Tanács állandó delegáltja legutóbb egy Kijev külvárosában fekvő Brovaryban történt esetről osztott meg információkat: „Van egy eset, amelyről a közelmúltban széles körben beszéltek, mert az ügyészség rögzítette és vizsgálatot is folytat róla. Egy civilt agyonlőttek a házában egy Kijev melletti kisvárosban… A feleségét pedig többször megerőszakolták kiskorú gyermeke előtt”.

Irina Venediktova főügyész szerint az ukrán hatóságok vizsgálják az ügyet és elfogatóparancsot adtak ki az orosz katonára. Mezenceva szerint sokkal több ilyen eset is van, ezek többsége azonban egyelőre feltáratlan. Ezek nyilvánosságra kerülését tömegesen várják a háború után. Korábban egy másik ukrán képviselő, Leszia Vaszilenko azt közölte, birtokukban vannak jelentések nők csoportos megerőszakolásáról.

„Általában ezek azok a nők, akik nem tudnak kijutni. Idősekről beszélünk. Ezeknek a nőknek a többségét vagy kivégezték a nemi erőszak bűncselekménye után, vagy öngyilkosok lettek” – jelentette ki.

Mezenceva elmondása szerint két olyan esetről is tudnak, amikor orosz katonák humanitárius segélyért sorban álló civilekre lőttek. De a brutalitás a támadó felet sem kíméli egyes hírek szerint, annak ellenére, hogy Zelenszkij tanácsadója videóüzenetben kérte az ukrán katonákat, hogy tartsák be a Genfi Egyezménybe foglalt nemzetközi humanitárius jogot, ami a hadifoglyokra is kiterjed.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ANDRES GUTIERREZ / ANADOLU AGENCY via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.