Robbanás történt egy aranybánya közelében – sok halott

A halottakon kívül sokan súlyos sérüléseket szenvedtek. 

2022. február 22., 06:38

Szerző:

Legalább 59 halálos áldozata van a nyugat-afrikai Burkina Fasóban egy aranybánya közelében történt robbanásnak – jelentette hétfőn a nyugat-afrikai állam AIB nevű hírügynöksége.

A halottakon kívül számosan súlyos sérüléseket szenvedtek. A baleset Gbomblora faluban történt a délnyugati fekvésű Gaoua városa térségében. A hatóságok vizsgálatot indítottak a történtek okának feltárására. Feltételezéseik szerint a bányászathoz használt robbanószer meggyulladhatott az egyik aranymosó üzemben.

Hasonló baleset januárban tizenhét ember életét követelte a szomszédos Ghánában. Ott robbanószerrel megpakolt teherautó ütközött motorral és másik járművel. A balesetnek 59 sérültje volt.

Burkina Faso és Ghána az afrikai kontinens legnagyobb aranytermelő országai.

(Kiemelt kép: Bányászok szünetet tartanak egy aranybányában 2014. február 20-án Nobsin faluban Ganzourgou régióban. Fotó: AHMED OUOBA / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.