Több száz újfasiszta lendítette a karját egyszerre egy tömeggyűlésen, a rendőrség félrenézett

Magyarázatot követel az olasz ellenzék, miért nem avatkozott be a rendőrség, amikor a fasiszta karlandítést gyakorolták több százan egy vasárnap esti római gyűlésen.

2024. január 10., 08:50

Szerző:

Az olasz állami televízió úgy tudja, hogy a rendőrség vizsgálódik, de az olasz Demokrata Párt vezetője a rendfenntartók tétlenségéért a parlamentben felelősségre vonta a belügyminisztert, aki a parlamenten kívül már adott némi magyarázatot – írja az Euronews.

„A közrend betartatásánál az az elsődleges feladat, hogy ne legyenek incidensek” – közölte Matteo Piantedosi belügyminiszter, aki szerint a megfigyelés operatív szempontból eredményesebb, mint a tiltás.

A szélsőjobboldali kormánypártot, az Olaszország Fivéreit vezető Giorgia Meloni miniszterelnök egyelőre nem szólalt meg az ügyben, de az olasz külügyminiszter, Antonio Tajani biztosította az olaszokat, hogy a kormánykoalícióban az általa képviselt jobbközép Forza Italia párt nem fasiszta és minden diktatúrát támogató tüntetést elítél.

A botrányt keltő gyűlésen egy neofasiszta csoport két tagjának csaknem 50 évvel ezelőtti meggyilkolásáról emlékeztek meg.

(Újfasiszta tömgeggyűlés Rómában 2024. január 7-én. Fotó: X)

 

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.