Több száz újfasiszta lendítette a karját egyszerre egy tömeggyűlésen, a rendőrség félrenézett

Magyarázatot követel az olasz ellenzék, miért nem avatkozott be a rendőrség, amikor a fasiszta karlandítést gyakorolták több százan egy vasárnap esti római gyűlésen.

2024. január 10., 08:50

Szerző:

Az olasz állami televízió úgy tudja, hogy a rendőrség vizsgálódik, de az olasz Demokrata Párt vezetője a rendfenntartók tétlenségéért a parlamentben felelősségre vonta a belügyminisztert, aki a parlamenten kívül már adott némi magyarázatot – írja az Euronews.

„A közrend betartatásánál az az elsődleges feladat, hogy ne legyenek incidensek” – közölte Matteo Piantedosi belügyminiszter, aki szerint a megfigyelés operatív szempontból eredményesebb, mint a tiltás.

A szélsőjobboldali kormánypártot, az Olaszország Fivéreit vezető Giorgia Meloni miniszterelnök egyelőre nem szólalt meg az ügyben, de az olasz külügyminiszter, Antonio Tajani biztosította az olaszokat, hogy a kormánykoalícióban az általa képviselt jobbközép Forza Italia párt nem fasiszta és minden diktatúrát támogató tüntetést elítél.

A botrányt keltő gyűlésen egy neofasiszta csoport két tagjának csaknem 50 évvel ezelőtti meggyilkolásáról emlékeztek meg.

(Újfasiszta tömgeggyűlés Rómában 2024. január 7-én. Fotó: X)

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.