A norvég tömeggyilkos megint bepereli a börtönből az államot

A szélsőjobboldali Anders Behring Breivik, aki 2011-ben összesen 77 embert ölt meg, másodszorra pereli be a Norvég államot emberi jogokra hivatkozva.  

2024. január 8., 13:32

Szerző:

A norvég tömeggyilkos szerint magánzárkában tartása az Emberi Jogok Európa Egyezménye alapján embertelen bánásmódnak minősül, ezért másodszorra is bepereli a Norvég államot – írja az Euronews. Konyha, étkező, tévészoba, PlayStation, karosszék és fekete-fehér kép az Eiffel-toronyról. Saját fitneszterem súlyzókkal, futópaddal és evezőgéppel – ilyen körülmények között tölti büntetését Anders Behring Breivik.

A szélsőjobboldali férfi 2011. július 22-én előbb nyolc embert ölt meg a kormányzati negyedben történt robbantással, majd 69 embert lőtt le válogatás nélkül egy baloldali ifjúsági táborban. Breivik 21 év börtönbüntetést kapott, az ítélet meghosszabbítható, ha úgy találják, hogy a tömeggyilkos továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. 

Breivik 2016-ban már feljelentette a Norvég államot, akkor első fokon elfogadták, másodfokon elutasították a keresetet. Végül az Emberi Jogok Európai Bíróságához került az ügy, és ott is elutasították. Ügyvédje, Øystein Storrvik szerint Breiviknek semmilyen kapcsolata nem lehet a külvilággal. Az eljárás január 8-án kezdődik a Ringerike börtön tornatermében, nem messze Utøyától.

(Kiemelt képünkön: 2022. január 18-án a norvégiai Skien börtönének rögtönzött tárgyalótermében. A tömeggyilkos Anders Behring Breiviket, aki ma már Fjotolf Hansennek nevezi magát, 2012-ben legalább 21 év börtönbüntetésre ítélték. A norvég törvények szerint Breiviknek az első 10 év letöltése után joga van a bíróság előtti felülvizsgálatra. A 2011. július 22-én Oslóban és Utøyán (Utoya) elkövetett merényletekben 77 ember vesztette életét. Fotó: Ole Berg-Rusten / NTB / AFP)

 

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.