Több mint másfél év börtönre ítéltek öt logopédust gyerekkönyvek miatt

Tizenkilenc hónapi börtönbüntetésre ítéltek öt logopédust szombaton Hongkongban, mert lázítónak minősített gyermekkönyveket írtak és adattak ki. Az egyik mesében a szerzők a hongkongi demokráciapárti ellenzékieket bárányokként ábrázolták, akik falujukat védik a rájuk támadó, Pekinget képviselő farkasokkal szemben.

2022. szeptember 10., 14:45

Szerző:

A szakembereket szerdán nyilvánította bűnösnek a bíróság, mert a vádirat szerint a szeparatizmus eszméjét hirdették, és gyűlöletet, továbbá a kormánnyal szembeni ellenállást szították. Az ítélet a brit gyarmatosítás idejéből örökölt azon törvény alapján született, amelyet a jelenlegi hatóságok általában a máskéntgondolkodók elnyomására használnak, amellett, hogy Peking 2020-ban bevezetett egy másik elnyomó jogszabályt kifejezetten Hongkongra vonatkozóan, a nemzetbiztonsági törvényt.

A bíróság indoklásában úgy fogalmazott: mindhárom könyv lázító; nem csupán a szóhasználatuk, „hanem a szavak hatása révén is, amelyek elítélendő hatást idéznek elő a gyermekek fejében”. „Ami azt illeti, meggyőzik őket arról, hogy ők maguk (a gyerekek) a bárányok, a farkasok, akik bántani akarják őket, pedig a kínai és a hongkongi kormány” – írták.

A 25 és 28 év közötti öt vádlott – Lorie Lai, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chanés Marco Fong - mindegyike ártatlannak vallotta magát, és sem tanúskodni, sem pedig további tanúkat beidézni nem kívánt. Mindannyian a könyvek mögött álló Logopédusok Szakszervezetének alapító tagjai, több mint egy évig voltak börtönben a tárgyalás előtt.

A könyvek 2020-ban jelentek meg, alig egy évvel a demokráciapárti mozgalom hatalmas, gyakran erőszakos tüntetései után. Szombaton Kwok Wai-kin bíró ismét agymosásnak nevezte a kiadványokat. Az öt vádlott közül három azt mondta, nem bánta meg tettét.

A 28 éves Melody Yeung még azt is elmondta, hogy még mindig reméli, hogy a bárányok oldalán áll. „Csak azt sajnálom, hogy nem tudtam több könyvet kiadatni, mielőtt letartóztattak” – mondta a bíróságon.

A 27 éves Sidney Ng ügyvédjén keresztül azt mondta, hogy a vád a civil társadalom megfélemlítését és a hongkongiak egymás ellen fordítását eredményezte.

Az ügyészek azzal érveltek, hogy az illusztrált könyvek Kína-ellenes érzelmeket keltenek, és az olvasók gyűlöletét akarják felszítani az anyaországi hatóságok ellen.

A Reuters brit hírügynökség szerint a könyvek igaz történeteket mesélnek el, köztük a 2019-es demokráciapárti hongkongi tüntetéseket, illetve annak a 12 tüntetőnek a történetét, akik 2020-ban, az ezrek letartóztatásával végződő demonstráció-sorozatot követően motorcsónakkal próbáltak elszökni Hongkongból, de a kínai parti őrség elfogta őket.

A 2019-es tüntetések és a hongkongi nemzetbiztonsági törvény bevezetése óta nem volt még példa arra, hogy bírósági tárgyalásig jutott volna el olyan büntetőügy, amely lázító publikációkról szól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Vernon Yuen / NurPhoto / NurPhoto via AFP)