Több méter láva borítja az emberek otthonát, a tűzhányó még mindig okádja magából az izzó magmát

Jelentős pusztítást okozott a vulkánkitörés a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén. 

2021. október 3., 17:19

Szerző:

Vasárnapig több mint ezer épület, köztük 880 lakóház semmisült meg, de kiterjedt károk keletkeztek az infrastruktúrában és a termésben is – közölte az MTI.

A Cumbre Vieja tűzhányó ötven év szunnyadás nyomán szeptember 19-én kitört. Vasárnap még mindig több mint 5500 ember volt szállodákban, illetve rokonoknál elhelyezve. Sokan közülük sosem térhetnek vissza otthonaikba, illetve településeikre, amelyeket most már több méter láva borít. A vulkánkitörés komoly terméskiesést okozott a sziget legfontosabb exportágazatának számító banánültetvényeken. A tűzhányó aktivitása továbbra sem csitul, eddig már 80 millió köbméter lávát okádott ki, vagyis kétszer annyit, mint ötven éve.



„A sziget ismert története során még nem voltak ekkora nehézségek" 

– jelentette ki Ángel Victor Torres, a kanári-szigeteki autonóm tartomány kormányának vezetője.

Mindemellett enyhülést jelentett, hogy valamelyest javult a levegőminőség, így időközben feloldották a mérgező gázok miatt elrendelt kijárási tilalmat Los Llanos, Tazacorte és El Paso falvak mintegy 3800 lakója számára. A szél ugyanis a legtöbb mérgező gázt a tenger felé sodorta. A hamueső miatt azonban csak kevesen éltek a lehetőséggel, hogy a szabadba merészkedjenek.

A La Vanguardia című helyi lap beszámolója szerint tulajdonképpen nem is hamuról, hanem a levegőbe került, lehűlt magmaszilánkokról van szó, amelyek fekete bevonatként ülepednek meg mindenen, a bőrrel érintkezve kis tűszúrásokhoz hasonló érzetet keltenek, járáskor pedig ropogó hangot keltenek.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint a megkövült láva mintegy 367 hektárt borít be, míg a hamueső több mint 3300 hektárt érint. A regionális kormányzat becslései szerint a vulkánkitörés több százmillió eurós károkat okozott.

 

(Kiemelt kép: This picture taken from the port of Tazacorte shows the lava of the Cumbre Vieja volcano falling into the ocean, in the Canary Island of La Palma on October 2, 2021. A new flow of highly liquid lava emerged from the volcano erupting in Spain's Canary islands on October 1, authorities said, as a huge magma shelf continues to build on the Atlantic ocean. JORGE GUERRERO / AFP)