Több ezren tiltakoztak Jerevánban az örmény miniszterelnök távozását követelve

Nikol Pasinján nagy belpolitikai nyomás alá került az Azerbajdzsántól ősszel elszenvedett hegyi-karabahi háborús vereség miatt.

2021. március 6., 18:45

Szerző:

Ismét több ezren vonultak végig szombaton Jereván belvárosi utcáin, követelve Nikol Pasinján örmény miniszterelnök távozását.

 A résztvevők először a parlament épületénél tüntettek, majd a főváros központi, Bagramján marsall nevét viselő sugárútján haladtak végig, és a belvárosi utcákon sétálva visszatértek a parlament épületéhez. A menetet rendőrök kísérték, incidensek nem történtek, a tiltakozók zöme békésen távozott a demonstráció után. A tiltakozó menet élén Vazgen Manukján volt kormányfő, a Mozgalom a haza megmentéséért ellenzéki mozgalom vezetője ment, akit azzal vádolnak a hatóságok, hogy az alkotmányos rend megingatására szólított szónoklataival.

Pasinján nagy belpolitikai nyomás alá került az Azerbajdzsántól ősszel elszenvedett hegyi-karabahi háborús vereség miatt, és az utóbbi hetekben szinte mindennapossá váltak a miniszterelnök távozását követelő tüntetések. A kormányfő a minap bejelentette, hogy hajlandó lenne előrehozott parlamenti választásokat tartani, amennyiben az ellenzék elfogadja konzultációk megtartására vonatkozó javaslatát. A miniszterelnök a régi hatalom, különösen pedig Szerzs Szargszján volt államfő számlájára írta, hogy Onik Gaszparján vezérkari a főnök múlt héten lemondásra szólította fel őt és kormányát. Pasinján ezt hatalomátvételi kísérletnek minősítette, kétszer is kezdeményezte Gaszparján leváltását Armen Szárkiszján államfőnél, de ő ezt mind a kétszer elutasította.

A dél-kaukázusi egykori szovjet tagköztársaság azután került válságba, hogy az örmény hadsereg vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinján kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.

Nikol Pasinján két éve került hatalomra egy korrupcióellenes tiltakozási hullám nyomán, amely Szerzs Szargszján bukásával végződött.

 

(Kiemelt kép: Nikol Pasinján, Örményország miniszterelnöke (k) integet támogatóinak Jerevánban, 2021. február 25-én. Az örmény kormányfő ezen a napon eltávolította tisztségéből a hadsereg vezérkari főnökét, Onik Gaszparjánt, aki előzőleg 40 magasrangú tiszttel együtt lemondásra szólította fel őt. Fotó: EPA/Örményország Kormánya)