Több ezer orosz tüntetett Prágában és Londonban

Londonban a polgármester szervezte a tiltakozást.

2022. március 26., 19:24

Szerző:

Több ezer orosz tüntetett  szombaton Prágában fehér-kék-kék zászlóval a kezében, amely az ukrajnai orosz invázió szimbólumává vált. A tüntetők olyan táblákat tartottak a kezükben, amelyeken "gyilkos" felirat volt Putyin fényképe fölött, "NEM a háborúra" jelszavakat skandálva. 

A rendőrség becslése szerint mintegy háromezren lehettek.

„Putyin ellen vagyunk”, jelentette ki Alexander Sibrimov, 19 éves egyetemista, aki édesapjával ment a tüntetésre.

„Nem értünk egyet a politikájával sem. Ez egy módja annak, hogy megmutassuk a világnak, hogy az ukrajnai események nem helyesek".

Csehországban 45 ezer orosz él, amely a volt kommunista országok közül a legnagyobb orosz közösség Oroszország határain kívül. És mintegy 200 ezer ukrán élt Csehországban a február 24-i invázió előtt, most még 300 ezren menekültek ide.

„A tüntetést azért szerveztük, hogy megmutassuk Csehországnak és a cseh népnek, hogy Putyinnal nem értünk egyet – mondta Anton Litvin az egyik szervező.

Szombaton Londonban is tüntettek, a város polgármestere Sadiq Khan azt kérte az Egyesült Királyság vezetésétől, hogy minél több ukrán menekültet fogadjon be.

(Kiemelt kép:  London, 2022. március 26. Sadiq Khan londoni polgármester felhívására szolidaritási felvonulást tartanak Ukrajna mellett Londonban 2022. március 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/David Cliff)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.