Több ezer olasz maffiózó bukkant elő váratlanul

A rettegett calabriai maffia, a 'Ndrangheta több ezer tagja tevékenykedik Ausztráliában - jelentette be kedden az ausztrál szövetségi rendőrség.

2022. június 7., 09:52

Szerző:

 Az olasz hatóságokkal folytatott együttműködésnek köszönhetően összegyűjtött információk szerint a 'Ndrangheta tagjai szerény házakban szerény életet élve maradtak a rendőrség látókörén kívül, miközben illegális tevékenységekből származó vagyonok tisztára mosását intézik törvényes vállalkozásaikon keresztül - tudatta Nigel Ryan, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes vezetője.
 

„A 'Ndrangheta nem csupán ausztrál probléma, hanem globális gond. A világ kokaintermelésének 70-80 százalékát ők csempészik, és Ausztráliát is elárasztják illegális kábítószerekkel”

– magyarázta a főrendőr. Ryan elmondta, hogy 51 maffiaklánt azonosítottak az országban, melyek közül legalább 14 a 'Ndranghetához köthető. A rendőrfőnök-helyettes szerint ezekben több ezer ember aktív, egyúttal ígéretet tett, hogy az ausztrál rendőrség

„levágja a szervezett bűnözés fejét és farkát”.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által vezetett globális művelet, a Trójai Pajzs keretében az ausztrál hatóságok Vasborda-akció néven indítottak műveletet a szervezett bűnözés ellen. A Trójai Pajzs keretében a hatóságok ANOM néven olyan üzenetküldő szolgáltatást terjesztettek el a bűnözők körében, amely névleg titkosított üzenetküldést tett lehetővé, de a rendszert valójában az FBI irányította. Ausztráliában 383 ember ellen 2340 pontban emeltek vádat a Vasborda-akció keretében, továbbá több mint hat tonna kábítószert és 147 lőfegyvert foglaltak le.

(Kiemelt kép: Járókelő az ausztráliai Sydneyben, a Harbour híd alatt, 2021. június 30-án. Fotó: AFP / Saeed Khan)

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.