Tízezrek tüntettek New Yorkban a fosszilis energiaforrások ellen

Több tízezren vonultak az utcákra vasárnap New Yorkban az ENSZ Közgyűlésének ülése előtt, hogy követeljék a globális felmelegedést okozó fosszilis energiaforrások használatának felszámolását.

2023. szeptember 18., 11:14

Szerző:

A szervezők becslése szerint 75 ezren vettek részt a demonstráción, amelyen az aktivisták világossá tették: csak akkor fogják Joe Biden amerikai elnököt támogatni, ha határozottabb intézkedéseket tesz a klímavédelemért. A tüntetők azt is követelték, hogy az elnök hirdessen ki klímavészhelyzetet, tekintettel az utóbbi hónapokban pusztító erdőtüzekre, áradásokra, viharokra és hőhullámokra. Bár Washington ambiciózus klímavédelmi törvényt fogadott el, és támogatja az átállást a megújuló energiaforrásokra, a demonstrálók kifogásolták, hogy a kormányzat továbbra is engedélyez új olaj- és földgázkitermelő projekteket.

„Nálunk van a nép ereje, az az erő, amely ennek a választásnak a megnyeréséhez szükséges” – mondta a Fridays for Future elnevezésű aktivistacsoport egyik 17 éves tagja Joe Bidennek címezve, és a 2024-es amerikai elnökválasztásra utalva. „Ha nyerni akar 2024-ben, és nem akarja, hogy a generációnk vére tapadjon a kezéhez, akkor számolják fel azonnal a fosszilis energiaforrások használatát” – figyelmeztetett a tüntető.

Hétfőtől politikai és gazdasági vezetők kezdenek gyülekezni az ENSZ székhelyén, hogy tanácskozzanak arról, hogyan lehetne megfékezni a klímaváltozást. A közgyűlés általános vitája kedden kezdődik, szerdán pedig rendkívüli klímacsúcsot tartanak, amelyen viszont a legnagyobb szennyezésért felelős országok vezetői közül sokan nem is vesznek részt.

(Kiemelt képünkön: Több ezer, különböző csoportokat képviselő ember vesz részt a "Vége a fosszilis tüzelőanyagoknak" tüntetésen Manhattan belvárosában 2023. szeptember 17-én, New Yorkban, az Egyesült Államokban. A különböző csoportok célja, hogy cselekvésre kényszerítsék a kormányt az ökológiai és éghajlati rendszerek összeomlásának megakadályozása érdekében. Fotó:John Lamparski / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül.)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.