Titkos kódot rejtettek el a Perseverance marsjáró ejtőernyőjén

„Dare mighty things” – üzenték, vagyis merj hatalmas dolgokat tenni. Ez a Kármán Tódor alapította NASA JPL űrközpont hivatalos mottója.

2021. február 24., 09:40

Szerző:

A Marson nemrég sikeresen landolt Perseverance rover Twitter-oldala is ezzel a mondattal köszönt be a marsjáró leszállása után – írta a Telex.

A mondat még egy helyen, rejtett üzenetként is szerepelt: A marsjáró leszállásához használt ejtőernyőjén három koncentrikus körben szerepelnek piros és fehér szeletek (plusz a peremen még továbbiak). Ha a köröket 10 szeletenként felbontjuk, és a piros darabokhoz az egyes, a fehérekhez pedig a nullás értéket társítjuk, majd ezeket 10 bites bináris számokként kezeljük, egy rakás számot kapunk. Mindegyik számhoz hozzá kell adni 64-et, majd a kapott értéket az ASCII karakterkódolási rendszerben (ezt használja a számítógépek nagy része, a betűk és más írásjelek, karakterek értelmezéséhez) válthatjuk át betűre.

Egymás után hét fehér, egy piros, és két újabb fehér szelet binárisan leírva 0000000100. Ez a kettes számrendszerből tízesbe váltva 4-et jelent. Hozzáadunk 64-et, az eredmény 68. Az ASCII kódtáblán a 68-as szám egy D betűt mutat: így jön ki a DARE MIGHTY THINGS üzenet, plusz a peremen, a legkülső körben a 34°11’58 N 118°10’31 W kódsor, ami a pasadenai Jet Propulsion Lab földrajzi koordinátája.

A három szó egyébként egy idézet, méghozzá Theodore Roosevelttől, aki egy 1899-es beszédében értekezett arról, hogy merni kell nagy dolgokba belevágni, még ha néha el is bukunk, mert ez vezet dicsőséges győzelmekhez – és ez sokkal jobb, mint érdektelen szürkeségben élni.

(Kiemelt kép: EPA/NASA/JPL-Caltech)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.