Theresa May túlélte a bizalmatlansági szavazást

2019. január 16., 20:25

Szerző:

A várakozásoknak megfelelően bizalmat szavazott a brit kormánynak szerdán a londoni alsóház. 325-en szavaztak mellette, 306-an pedig ellene.

A miniszterelnök a szavazás után azt ígérte, még ma este tárgyalásokba kezd az ellenzékkel egy alternatív kilépési javaslat megvitatására.

Kedd este a brit parlament alsóháza elutasította azt a megállapodást, amelyet Theresa May miniszterelnök kötött az Európai Unió vezetésével az Egyesült Királyság kilépéséről a szervezetből. A megállapodásra 432 képviselő mondott nemet és csak 202 támogatta, ami azt jelenti, hogy a miniszterelnököt a saját pártját, a Konzervatív Pártot sem tudta meggyőzni a maga igazáról.

Brexit

A 317 alsóházi képviselő közül 118-an mondtak nemet a Brexit megállapodásra, amelyet az ellenzéki Munkáspárt 256 képviselőjéből 248 utasított el. Rajtuk kívül nemmel szavazott a Skót Nemzeti Párt (SNP) 35 képviselője, a Liberális Demokrata Párt 11 képviselője, az észak-írországi Demokrata Unionista Párt (DUP) 10 képviselője, 5 független, a walesi Plaid Cymru 4 képviselője és 1 zöldpárti képviselő is. (1924 október 8-án Ramsay McDonald miniszterelnöksége idején a londoni törvényhozás alsóháza 166 szavazatnyi különbséggel utasított el egy kormánypárti javaslatot, messze a mostani 230 mögött.) A 202 igen közül 196 támogató voksot konzervatív képviselők adtak le, rajtuk kívül csak 3 munkáspárti és 3 független akadt, aki a megállapodásra szavazott.

Ezután az ellenzéki Munkáspárt azonnal benyújtotta a bizalmatlansági indítványt.

 

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.