Thaiföldön május 14-én tartják a parlamenti választást

Thaiföldön május 14-én tartják a parlamenti választást, tájékoztatott a választási bizottság elnöke, Ittiporn Bunprakong kedden.

2023. március 21., 11:34

Szerző:

Prajut Csan-ocsa kormányfő egy nappal korábban bejelentette, hogy feloszlatja az ötszáz fős törvényhozást, megnyitva az utat a választások kiírása előtt. A jelenlegi parlament négyéves mandátuma néhány napon belül lejár. 

Legutóbb 2019 márciusában rendeztek parlamenti választást Thaiföldön. Ez volt az első voksolás a 2014-es katonai puccs óta. A választást a hadsereget vezető Prajut Csan-ocsa nyerte, bírálói szerint azért, mert a katonai junta által bevezetett új alkotmány egyértelmű előnyhöz juttatta.

Idén több mint 52 millió thaiföldi járulhat urnákhoz. Közvélemény-kutatások szerint a Petongtarn Sinavatra vezette ellenzéki Pheu Thai Párt a legnépszerűbb, megelőzve Prajut Csan-ocsa nemzeti pártját. A 36 éves Petongtarn Takszin Sinavatra egykori kormányfő lánya. A Pita Limdzsaroenrat vezette Move Forward Pártot szintén esélyesként tartják számon.

(Fotó: afp)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.