Terrorizmussal gyanúsítja a rendőrség a volt kormányfőt

Terrorizmus miatt vádemelést javasolt a rendőrség hétfőn Pakisztánban az ország volt miniszterelnöke, Imran Hán ellen.

2022. augusztus 22., 07:19

Szerző:

Az AP amerikai hírügynökség szerint ez tovább növeli a belpolitikai feszültséget az országban, miközben Hán nagygyűléseket szervez, és vissza akar térni a hatalomba. A rendőrség az egyik tiltakozáson elmondott beszéde miatt gyanúsította meg a politikust, aki arról beszélt, hogy pert indít rendőrtisztek és egy bíró ellen, miután állítása szerint egy közeli munkatársát őrizetbe vétele után megkínozták.

A hírügynökség úgy tudja, hogy Hánt egyelőre nem vették őrizetbe, és még nem reagált az ellene felhozott vádra. A Hán pártja által az internetre feltöltött videók tanúsága szerint támogatói körbevették a volt kormányfő otthonát, hogy útját állják a rendőröknek, ha le akarnák tartóztatni.

 Hán 2018-ban került hatalomra, ellenfelei szerint az országban továbbra is jelentős befolyással bíró hadsereg támogatásával, és azt ígérte, hogy megtöri a Pakisztánt eddig irányító családok uralmát. Áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy a hadsereg részvételével végrehajtott amerikai összeesküvéssel mozdították el posztjáról. Ezt a hadsereg és Hán utóda, Sehbaz Saríf miniszterelnök is tagadja. Hán leváltása óta sorra szervezi a tömegmegmozdulásokat, hogy nyomást gyakoroljon a Saríf-kormányra.

(Kiemelt kép: Imran Hán volt pakisztáni miniszterelnök támogatóihoz beszél Pesavarban 2022. április 13-án, két nappal azután, hogy a parlament utódjául választotta Sehbaz Saríf ellenzéki vezetőt, miután előzőleg megvonta a bizalmat tőle. Fotó: MTI/EPA/Bilaual Arbab)

Tegnap 20:11

Átkutatták az orosz hatóságok szerdán Szergej Spilkin független választási matematikus moszkvai lakását, és hasonlóképpen jártak el a Golosz választásmegfigyelő csoport több tagjával Oroszország több városában.