Terroristák támadtak egy katonai támaszpontra, sokan meghaltak

Iszlamista terroristákra gyanakszanak.

2022. március 5., 10:04

Szerző:

Fegyveresek támadtak egy mali katonai támaszpontra, legalább 27 katona meghalt, 33-an megsebesültek - jelentette be helyi idő szerint péntek este a mali junta. A támadást az ország déli részén fekvő Mondoro városánál követték el, több sebesült állapota súlyos, sokakat még mindig keresnek.
 

Jóllehet az elkövetésért egyetlen csoport se jelentkezett, ilyen jellegű akciókat rendszerint dzsihadisták követnek el. A Szaharától délre található Száhel-övezet kiterjedt térségeit ellenőrzik az Iszlám Állam dzsihadista, vagy al-Kaida nemzetközi terrorhálózatoknak hűséget fogadó iszlamisták.

 Franciaország katonái 2013 óta állomásoznak a térségben, a terrorszervezetek ellen indított Barkhane hadművelet keretében, amelyhez - a francia erők vezetése alatt - más európai országok katonái is csatlakoztak. Párizs azonban februárban bejelentette, hogy - európai szövetségeseivel együtt - befejezi katonai műveleteit Maliban, négy-hat hónapon belül kivonja katonáit az afrikai országból, és a terrorellenes missziójának fókuszpontját Maliból Nigerbe helyezi át.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Maimouna MORO / AFP)

 

20:20

Svájc hatóságainak is mindent el kell követniük annak érdekében, hogy az ukrajnai hadművelet nyomán nyugati országból kiutasított orosz kémek ne tudjanak beszivárogni – közölte Svájc hírszerzése, amely hétfőn tette közzé szokásos éves jelentését.

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.