Terápiás kutya is segíti a háború által traumatizált gyerekeket Kijevben

Terápiás kutya is segíti a háború által traumatizált gyerekeket Ukrajnában: Bice, az amerikai pitbull terrier Kijev egyik elővárosának rehabilitációs központjában állt munkába.

2022. december 13., 20:16

Szerző:

Bojarka szociális és pszichiátriai rehabilitációs központja, ahol a terápiás kutya munkába állt, eredetileg 2000-ben nyílt meg a csernobili atomkatasztrófa által érintett, lélektani problémákkal küzdő emberek segítésére. Az orosz invázió kezdete óta azonban a háború által traumatizált emberek kerültek a középpontba az intézményben, amely manapság egyike azon kevés épületeknek, ahol még van fűtés és áram.

Bice, a 8 éves játékos pitbull terrier Okszana Szljepova pszichológus munkáját segíti, aki egy csapat különböző korú gyereknek tart terápiás foglalkozásokat a központban.

„Mindegyik gyerek más és más traumával küzd” – mondta az AP hírügynökségnek Szljepova.

Mint elmesélte, az egyik testvérpár például végignézte, ahogy az orosz fegyveres katonák berontanak harkivi otthonukba, majd zacskót húznak nagyapjuk fejére és megverik őt.

Sokaknak közvetlen családtagjaik harcolnak vagy estek már el a fronton, megint mások pedig minden nagyobb zaj hallatán összerezzennek, és ösztönösen fedezéket keresnek.

Bice azonban segít a gyerekeknek abban, hogy egy rövid időre elfeledkezzenek aggodalmaikról. Jutalomfalatokért cserébe a gyerekek minden parancsát teljesíti: ül, kétlábra áll, hempereg, de pacsit és ölelést is habozás nélkül ad.

Nem ez az első alkalom, hogy négylábú asszisztens segíti a pszichológusok munkáját, korábban lovakat is használtak a terápiás alkalmakon. Szljepova azonban most először dolgozik terápiás kutyával. Mint mondta, sok szakirodalmat olvasott a terápiás kutyákról, segítenek a gyerekeknek a stressz és a szorongás csökkentésében és hozzájárulnak a lelki ellenállóképességhez.

(Kiemelt képünk illusztráció: Terápiás kutyás foglalkozás a fejlődési rendellenességgel élő gyermekek képzési és rehabilitációs központjában Fastivban, Kijevi területen, Ukrajna, 2018. március 15-én. Fotó: Oleksandr Rupeta/NurPhoto via AFP) 

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.