Tényleg lemond a medvetagadó miniszter?

Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter közölte, hogy hülyeség a vadátjáró, arrafelé nincsenek is medvék és ő bizony lemond, ha mégis. Erre jött egy ökológus...

2022. augusztus 2., 19:30

Szerző:

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter épp a dél-erdélyi autópályáról, annak is a Lugos és Déva közötti 14 kilométeres 2-es szakaszáról beszélt, amelynek megépítésére eddig 6 pályázat érkezett. A miniszter egy adott ponton megemlítette, hogy a szóban forgó, Temes és Hunyad megyét összekötő szakasz tervein úgynevezett ekoduktok (útpálya fölött létesített vadátjárók) kialakítása is szerepel kimondottan medvék számára.

Ekkor a miniszter úr kifejtette, hogy ez hülyeség, hiszen ő bánsági származásúként pontosan tudja, hogy a Bánságban nincsenek medvék.

Azt is hozzátette, hogy ennek ellenére megépítik az ekoduktokat, ha már azok szerepelnek a tervben, de ő

lemond a miniszteri tisztségéről, ha kiderül, hogy abban a régióban mégis vannak medvék.

A sajtó erre megkeresett egy ökológust, aki tényként elmondta, hogy

márpedig vannak arrafelé is medvék, sőt farkasok és hiúzok is, így az ekoduktok nagyon is fontosak lesznek.

A medvék számára ugyan csak tranzitövezet a Bánság, de éppen azért fontos, hogy az autópálya megépítése után is biztosítva legyen az átjárás, mert különben a génáramlás megszakad az Erdélyi-középhegység és a Déli-Kárpátok állományai között, ráadásul balesetekre is számítani kéne, hiszen a medvék ekoduktok hiányában is megpróbálnának átkelni az autópályán – írja a Főtér, hozzátéve, hogy várják a miniszter lemondását. 

(Az emberek közelségéhez hozzászokott fiatal barna medve dinnyét eszik az erdélyi Kovászna megyében található Torja község közelében 2021. augusztus 21-én. MTI/Veres Nándor)

16:24

Félnek az etnikai tisztogatástól, nem akarnak azeri fennhatóság alatt élni, ezért inkább Örményországba költöznek – jelentette be vasárnap az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaság elnöki tanácsadója.

13:12

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.

2023. szeptember 24., 07:47

Az Egyesült Államok minden államában meghaladta a 20 százalékot az elhízott felnőttek aránya tavaly, a tagállamok csaknem felében pedig az ott élők több mint harmada elhízott volt – derül ki az amerikai egészségügyi központ jelentéséből.