Törvény biztosítja a strandok ingyenességét – Horvátországban

A Poslovni Dnevnik hírportál közlése szerint bár eddig is biztosította az alkotmány, hogy a tenger közkincsként mindenkié, de immár részletszabályozás is született az ügyben.

2023. július 17., 18:42

Szerző:

A horvát jogalkotók elfogadtak egy törvényt, ami szerint egyértelműen megtiltják, hogy bárki is pénzt kérjen a strandok használatáért 

– idézi a horvát portált a vg.hu.

Az új törvény a tengerpart egyéb gazdasági hasznosítását is szabályozza, így a jövőben a tengerparti árusok, kávézók, éttermek, illetve a napágy- vagy strandeszközkölcsönzők is kizárólag koncessziós engedéllyel működhetnek majd. Ezen engedélyeket a helyi önkormányzatok adják ki egy bizonyos összegért, legfeljebb 5 éves időtartamra, ám fontos részlet, hogy a koncesszió tulajdonosainak minden esetben garantálniuk kell a szabad hozzáférést a tengerhez.

Ez alól csak a már működő kikötők, hajógyárak és sólepárlók képeznek kivételt, hiszen az ő esetükben korlátlanul érvényes a koncesszió. További változás, hogy a tengerparti szállodák mentesültek a koncessziós díjaktól, azonban a jövőben nekik is fizetniük kell majd, ha vendégeiket a vízparti teraszaikon kívánják fogadni.

A rendelet a fentiek mellett megerősíti a közvetlen tengerparti építkezés tilalmát is: az újonnan hatályba lépő törvény értelmében ugyanis a tenger dagálykori vízszintjétől számított 6 méteren belül tilos bármilyen építkezés. Ez alól csupán a történelmi épületek, valamint a vízi közlekedéshez és a halászathoz szükséges infrastruktúra képez kivételt.

(Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: YouTube)