Temetkezési vállalat: ne oltasd be magad!

Formabontó ötlettel biztatja oltásra az embereket egy amerikai reklámügynökség.

2021. szeptember 23., 18:08

Szerző:

Megdöbbentő látvány fogadta egy amerikaifutball-mérkőzés szurkolóit vasárnap. Az észak-karolinai Charlotte-ban egy fekete teherautó oldalán és hátulján azt üzente ugyanis egy temetkezési vállalat a járókelőknek, hogy ne oltassák be magukat COVID-19 ellen – szúrta ki a Házipatika.hu.

A „Don't get vaccinated", azaz magyarul „Ne oltasd be magad" felirat alatt a Wilmore Funeral Home kegyeleti szolgáltató neve és weboldala szerepel.

A nagyobb meglepetés már csak akkor érte az embereket, amikor megnézték az adott weboldalt. Itt ugyanis szintén egy rövidke üzenet látható csupán, arra szólítva a látogatót, hogy oltassa be magát azonnal, máskülönben hamarosan találkozni fog a temetkezési cég munkatársaival. Az oldalon egyetlen link szerepel, amely egy egészségügyi szolgáltató honlapjára irányít tovább, ahol azon nyomban adott is a lehetőség a COVID-19 elleni oltásra való regisztrációra.

A CNN is készített riportot a különlegességről, amelyből kiderül, hogy ez egy marketingfogás.

„Úgy éreztem, a hagyományos hirdetés egyszerűen nem működik. Az olyan átlagos üzenetek, mint például „vedd fel az oltást" vagy „menj el oltakozni", szimplán beleolvadnak minden másba. Valami olyat akartunk létrehozni, ami más perspektívából világítja meg a dolgot, és előbb sokkolja, majd gondolkodásra készteti az embereket" – árulta el David Oakley, a cég vezetője. Hozzátette, azért a futballmeccset választották az akcióhoz, mert ideális lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy egyszerre sok embert érjenek el.

Oakley elmondta, a StarMed, a kampányba bevont egészségügyi szolgáltató részéről eleinte akadt némi aggodalom az ötlet hallatán, de ők maguk se voltak teljesen biztosak benne, hogy az ötlet kiváltja-e a kívánt hatást. Végül minden rendben volt, az oltási időpontokra érkező foglalások száma ugyanis alaposan megugrott a hétvége óta. Ami azért is fontos, mert eddig a lakosság 48,8 százaléka vette fel a védettséghez szükséges teljes oltássorozatot az új koronavírus ellen.

(Kiemelt kép: Fotó: Laura Beebe/BooneOakley)