Tavaszra bedőlhet a Csíki sör, a magyar adófizetők menthetik meg Lázár János kedvenc üzemét

2017. október 12., 12:08

Szerző:

A Magyar Nemzet információi szerint súlyosan eladósodott és csődközeli állapotba került a székelyföldi Lixid Project SRL, a Csíki sör gyártója.

A hitelezők szorításában az előremenekülést választó cég taktikája nem jött be, a magyarországi piacon nem kelendő a portéka, így még nagyobb lett a baj. A lap úgy tudja, hogy a vállalkozást vezető Lénárd András magyar bankokkal (köztük állami tulajdonban lévő pénzintézetekkel) tárgyal a hitelek átcsoportosításáról, így könnyen lehet, hogy a magyar adófizetők pénzéből segítik meg az alkoholos italt gyártó erdélyi vállalkozást.

Az információkat közvetve megerősítik a cég tavalyi adatai: a román cégnyilvántartásban böngészve kiderül, hogy a Lixid Project SRL adóssága 2016-ban 16 millió euró, vagyis közel ötmilliárd forint volt. A vállalkozás tavaly 4,5 millió eurós forgalom mellett 1,6 milliós, vagyis félmilliárd forintos veszteséget termelt. Erre jön rá az idei agresszív magyarországi terjeszkedés, amely szintén pénzbe került – például négyszeresére növelték a gyár kapacitását, hogy a várható igényeket gond nélkül ki tudják elégíteni.

Lzr Jnos a Cski Srmanufaktra zemben
Fotó: MTI/Veres Nándor

Úgy tudni, hogy miután az anyaországi politikusok kiálltak a székelyföldi sörgyár mellett (Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még a csíkszentsimoni gyárba is ellátogatott, hogy a magyar kormány támogatásáról biztosítsa az üzemet), a cégvezetés arra számított, hogy a magyarországi terjeszkedés simán fog menni, mert az emberek érzelmi okokból őket fogják választani. 

A terv nem sikerült, és ezt jól bizonyítja Lénárd augusztus végi nyilatkozata, amely szerint árháborút indítottak ellenük a magyarországi forgalmazók. A vállalkozó az Origónak arról panaszkodott: a nagy sörgyártók és a boltok egy kartellgyanús összefogást hoztak létre a kis székely manufaktúra ellen, ezért nem tudnak bekerülni a boltokba, és így akadozik a magyarországi értékesítés. (Idevágó kérdés, hogy vajon mitől manufaktúra egy akkora üzem, amely naponta negyvenezer liter ital előállítására képes.) 

A lap belső körökből származó információi szerint legkésőbb tavaszra bedől a gyár, hacsak nem érkezik valahonnan váratlan segítség. Úgy tudni, a gyártósorokat, a gyárépületet, de még a telket is jelzálog terheli.

A magyar kormány egyszer már a hóna alá nyúlt a cégnek: lex Heineken néven márciusban törvényjavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János kancelláriaminiszter. Nem tudni, ennek a hatására-e, de ezután nem sokkal a holland multinacionális cég székelyföldi gyára megegyezett az Igazi Csíki sör gyártójával a névhasználatról, majd a törvényjavaslat is lekerült egy időre a napirendről – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A Csíki sör később reagált a lap felvetéseire, azt állítva, szó sincs a cikkben említett csődközeli állapotról, a veszteség mindössze könyvelési kérdés, az oka pedig egy 2016-os fejlesztés és beruházás egyes költségeinek elszámolása. „Adófizetők pénze, állami támogatás vagy állami hitel soha nem volt a Csíki sörben, és nem is lesz, ilyenről nem is tárgyalunk” – hangzik az erről szóló levél.