Terrorelhárítókat fogtak a terroristák

A pakisztáni hatóságok tárgyalásokat kezdtek hétfőn a terrorelhárítási központot az előző nap elfoglaló és ott túszokat ejtő tálib terroristákkal – közölte a tartományi kormány egyik szóvivője a Reuters hírügynökséggel.

2022. december 19., 14:33

Szerző:

A tárgyalások megszervezését segítették a helyi törzsi elöljárók, valamint többen a túszejtő tálibok rokonai közül. A szóvivő szerint legalább egy terrorelhárítót megöltek a terroristák a túszejtés során. 

Az északnyugati Bannu régióban lévő központban a pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) több jelentős tagja tartózkodott az incidens kezdetén. Hírszerzési forrásra hivatkozva a Reuters azt közölte, hogy hat túszt ejtettek a tálibok, akik közül négyen a hadsereg, ketten pedig a terrorelhárítás kötelékébe tartoznak. 

A túszejtők azt követelik, hogy biztonságosan átjuthassanak Afganisztánba - áll a TTP közleményében, amelyben hozzáteszik, hogy egyelőre nem kaptak „pozitív” választ a pakisztáni hatóságoktól. A TTP, amely novemberben egyoldalúan felmondta a pakisztáni kormánnyal kötött tűzszünetet, az utóbbi hetekben intenzívebbé tette támadásait. A vasárnapi akció egy nappal azután történt, hogy a TTP saját állítása szerint négy rendőrt ölt meg a közelben. A szervezet végső célja, hogy átvegye az ország irányítását, és bevezesse a saját elképzelései szerinti iszlám törvénykezést.

(Kiemelt képünk illusztráció: tálib fegyveresek Kabulban, 2022. június 18-án. Fotó: AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.