Tálib szóvivő: Nincs jelen az al-Kaida Afganisztánban

Azt mondják nincs semmilyen kapcsolatuk a terrorszervezettel. 

2021. augusztus 22., 21:27

Szerző:

Egy szaúdi tévé csatornának nyilatkozva a tálibok szóvivője, Mohammad Naím azt állította, hogy semmilyen kapcsolatot nem tartanak fenn az al-Kaida terrorszervezettel. Azt is elmondta, hogy az USA-val most is megbeszéléseket tartanak az afgán helyzet tisztázásáról. A tálibok egyébként 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk során menedéket nyújtottak az iszlám radikális terrorszervezetnek. Magának az al-Kaida vezetőjének Oszama bin Ladennek is. 

Vasárnap Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) tanácskozást tartott vasárnap. A szervezet 57 országot tömörít magába. A helyzetet úgy értékelték, hogy segítséget fognak nyújtani a béke érdekében Afganisztánban. A menekülők evakuálásában is részt fognak majd venni. A szervezet azt is kiemelte, hogy a nemzetközi közösségnek is fontos szerepe lesz abban, hogy újra szélsőséges terrorszervezetek melegágya lehet-e Afganisztán. Véleményük szerint ezt mindenképp meg kell akadályozni. 

Az OIC mai döntésének értelmében diplomatákat küldenek Kabulba, hogy kiemeljék a „béke, stabilitás és nemzeti megbékélés” üzenetét. A szervezet szerint minél szélesebb nemzetközi összefogásra lesz szükség a helyzet rendezése érdekében. A OIC jelezte azt is a tagállamoknak, hogy a menekülteket fogadják be.

(Kiemelt kép: Tálib harcosok 2021 augusztusában, Fotó: Hoshang Hashimi/AFP)

 

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység nyerte a parlamenti választásokat Lettországban a szavazatok 18,9 százalékával – tájékoztatott a helyi választási bizottság vasárnap reggel, miután összesítette a szavazatok 95 százalékát. A második helyen a Zöldek és Földművesek Szövetsége végzett a voksok 12,8 százalékával. A három párt – a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt – választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11 százalékot szerzett.