Találkozót beszélt meg az orosz védelmi miniszter a brit honvédelmi államtitkárral

Abban viszont még nem egyeztek meg, hogy hol találkozzanak.

2022. január 22., 16:03

Szerző:

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elfogadta brit hivatali kollégája, Ben Wallace kezdeményezését, hogy személyes találkozón vitassák meg az ukrajnai biztonsági helyzetet – közölték szombaton a brit védelmi tárcához közel álló források.

A hét elején Wallace egy parlamenti felszólalásban helyezte kilátásba, hogy Londonba invitálja Sojgut. Pénteken Szergej Sojgu hívta meg moszkvai látogatásra Ben Wallace-t az aktuális biztonsági problémák megvitatására. Egy magas rangú brit védelmi minisztériumi forrás elmondta: Wallace örül, hogy Oroszország elfogadta az invitálást. Tekintettel arra, hogy a legutóbbi védelmi miniszteri egyeztetést a két ország Londonban tartotta 2013-ban, Sojgu inkább a moszkvai helyszínt javasolta.

A forrás hozzátette: a brit védelmi miniszter világossá tette, hogy minden lehetőséget fel fog tárni annak érdekében, hogy stabilizálják a helyzetet, és megoldást találjanak az ukrajnai válságra. Pár nappal ezelőtt London arra figyelmeztette Moszkvát, hogy megtorlást fog maga után vonni, ha tovább folytatja „destabilizáló tevékenységét” Ukrajnában. A brit miniszterelnöki hivatal úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia „elsöprő erejű intézkedéscsomagot” léptetne életbe szövetségeseivel együtt Moszkva ellen, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök támadást indítana Ukrajna ellen.

Liz Truss brit külügyminiszter pénteken arra figyelmeztette Moszkvát, hogy Oroszország Ukrajna megtámadásával ahhoz hasonló helyzetbe kerülhet, mint a Szovjetunió az afganisztáni katonai beavatkozás után.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Genfben folytatott megbeszéléseket Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével azzal a céllal, hogy megakadályozza fegyveres konfliktus kirobbanását az orosz-ukrán határon. Az orosz vezetés tagadja, hogy háborús szándékai lennének, viszont a feszültség enyhítéséért cserébe garanciákat követel arra, hogy a NATO nem veszi fel tagjai közé Ukrajnát.

 

(Kiemelt kép: Ben Wallace brit honvédelmi miniszter 2022 január 21-én. fotó: BIANCA DE MARCHI / POOL / AFP)

Kelemen Hunor szerint Bethlen Gábor uralkodása azt üzeni, hogy akkor lehet építkezni, ha béke van, ha az energiákat nem a háborúskodásra, hanem az építésre fordítják.

A pénteki meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban 35 Celsius-fok fölé emeli a hőmérők higanyszálát, elsősorban Észak-Olaszországban.