Megérkezett Tajvanra Nancy Pelosi

Óriási a feszültség a térségben.

2022. augusztus 2., 17:25

Szerző:

Helyi idő szerint kedden este 10 óra 45 perckor landolt a tajpeji Songshan nemzetközi repülőtéren Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök, írja a Guardian.

A 24.hu szemléje szerint a reptéren Joseph Wu, Tajvan külügyminisztere és Sandra Oudkirk, az Amerikai Egyesült Államok tajvani képviselője fogadta őt. Várhatóan szerdán Caj Jing-ven tajvani elnökkel is találkozik majd.

Mint ismert, Kína, amely sajátjának érzi Tajvan egész területét, többször is figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államokat Pelosi látogatása előtt, hogy Peking hadserege soha nem fogja ezt tétlenül nézni.

Kedden a kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Amerikát, hogy meggondolatlanok, továbbá kijelentette, meg fognak fizetni az árat azért, hogy Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit figyelmen kívül hagyják.

Pelosi érkezése előtt egyébként mindenki mozgósítani kezdett. A kínai hadsereg több harci gépe is megjelent korábban a Tajvani-szorosnál, és több tucat tankot és más fegyveres katonai járművet csoportosítottak át Hsziamen városába, ami légvonalban 5 kilométerre van a Tajvanhoz tartozó Kinmen-szigethez – írja a lap.

A legtöbb szakértő egyébként egyetért abban, hogy ellenséges katonai beavatkozás nem fog történni Kína részéről, de gazdasági megtorlásra lehet majd számítani.

(Kiemelt kép: Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke 2022. július 29-én. Fotó: Saul Loeb/AFP)

Tegnap 21:48

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.