Tajvan Kína szerves része – közölte az orosz külügy

Oroszország a Tajvanon megtartott választások fényében megerősíti, hogy a szigetet változatlanul Kína szerves részének tekinti – szögezte le Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az orosz diplomáciai tárca honlapján szombaton közölt nyilatkozatában.

2024. január 13., 20:17

Szerző:

„Az orosz fél elismeri, hogy a világon csak egyetlen Kína létezik, a Kínai Népköztársaság kormánya az egyetlen legitim kormány, amely egész Kínát képviseli, Tajvan pedig Kína szerves része. Az orosz fél ellenzi Tajvan függetlenségének bármilyen formáját. Felszólítunk minden külső erőt, hogy tartózkodjon a regionális stabilitást és a nemzetközi biztonságot aláásó provokatív akcióktól” – közölte Zaharova.

A szóvivő rámutatott, hogy Oroszország támogatja Kínának az állami szuverenitása és területi integritása védelmében tett lépéseit.

„Álláspontunk szerint a Tajvani-szoros két oldala közötti kapcsolatok tisztán Kína belügyét képezik. Egyes országoknak arra irányuló kísérletei, hogy a tajvani választásokat Pekingre történő nyomásgyakorlásra és a szoros helyzetének megingatására használják fel, kontraproduktívak, és széles körű elítélést érdemelnek a nemzetközi közösség részéről” – hangzik a külügyi szóvivő állásfoglalása.

Tajvanon a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) nyerte meg szombaton az elnökválasztást, miután jelöltje, Laj Csing-tö, aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be, a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg, két vetélytársa pedig elismerte vereségét. A DPP szerint Tajvan jogosult a szabad önrendelkezésre.

(Kiemelt kép: Tajvan, 2024. január 13. – William Lait (Laj Ching-Te), a Haladó Demokrata Párt (DPP) jelöltjét választották meg a Tajvani Köztársaság elnökévé, Tsai Ing-Wen leköszönő elnök utódjaként. Kép: Jimmy Beunardeau / Hans Lucas via AFP)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.