Több mint 440 millió dollárt kér a szudáni harcok elől menekülők megsegítésére az ENSZ

Mintegy 445 millió dollárra (150 milliárd forint) jelentette be igényét csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a szudáni harcok elől menekülők megsegítésére.

2023. május 4., 17:03

Szerző:

A szervezet becslései szerint a menekülők száma októberre akár a 860 ezret is elérheti.

Az erről szóló közleményben hozzátették, hogy várhatóan a Szudánnal szomszédos Egyiptomban és Dél-Szudánban regisztrálják majd a legtöbb menekültet, az utóbbi országba várhatóan az innen korábban éppen Szudánba menekültek is visszatérhetnek.

A közleményben Raouf Mazou, az UNHCR műveleti ügyekért felelős főbiztoshelyettese tragikusnak nevezte a Szudánban és környékén kialakult humanitárius helyzetet, rámutatva arra, hogy a térségben akadozik az élelmiszer-szállítás és az ivóvízellátás, valamint gyakoriak az áramszünetek.

Elmondta, hogy az UNHCR és partnerei vészhelyzeti munkacsoportokat helyeztek készültségbe a helyszínen, és támogatják a hatóságokat a technikai ügyekben, regisztrálják a menekülteket.

„Ám ez csak a kezdet. További segítségre lesz szükség”

– olvasható a közleményben.

Szudánban április közepén robbantak ki harcok a kormányerők és a velük szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. Az összecsapások nyomán már 330 ezerre nőtt a belső menekültek száma, és több mint 100 ezren hagyták el a kelet-afrikai országot.

(Kiemelt képünk: Egy szudáni puccsellenes tüntető a tenyerén egy üzenetet mutat, amelyen arabul az áll: „szabad sajtó”, a kartúmi tüntetésen, 2023. február 8-án. AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.