Sztrájkolnak a tanárok a járványügyi intézkedések ellen

A káosz miatt nem hajlandók dolgozni.

2022. január 13., 20:12

Szerző:

Franciaországban sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoztak csütörtökön a tanárok azok ellen az új intézkedések ellen, amiket a koronavírus–járvány miatt vezettek be az oktatási intézményekben.

Egymásnak ellentmondanak az adatok, hogy valójában hány pedagógus sztrájkol Franciaország-szerte. Míg az oktatási tárca szerint az általános iskolai tanárok 38,5 százaléka, ugyanakkor a szervezők szerint a tanárok 75 százaléka tartott munkabeszüntetést, és az általános iskoláknak a felében nem volt oktatás. A középiskolákban a minisztérium szerint az oktatók negyede, a szervezők szerint 62 százaléka sztrájkolt – adta hírül az MTI.

A tiltakozást a legfőbb francia pedagógus szakszervezet hirdette meg, de valamennyi pedagógus-szakszervezet, a szülői munkaközösségek és az iskolaigazgatók jelentős része is támogatta, mivel álláspontjuk szerint követhetetlenné váltak a folyamatosan módosuló járványügyi szabályok.

A kormány hétfőn jelentette be, hogy amennyiben egy osztályban egy tanuló koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyul, nem szükséges ezentúl bezárni az osztályt, hanem valamennyi tanulójának négy nap alatt három öntesztet kell a szülők felügyelete mellett elvégeznie. A tesztek ingyenesek, de a szülőknek írásban kell az iskolát tájékoztatniuk az eredményekről. Pozitív eredmények esetén az iskolák feladata a további szűréseket (PCR, vagy antigén tesztek) megszervezni a tanulóknak.

A szakszervezetek szerint ezek az új szabályok nem egyszerűen nem óvják a tanulókat, a dolgozókat és a családjaikat, de még nagyobb káoszt teremtenek az iskolákban, ahol „a jelenlegi körülmények között a tanulók nem tudnak rendesen tanulni, a jelenléttel folyó és távoktatás közötti hibrid rendszert lehetetlen megvalósítani". A közlemény szerint az is tarthatatlan helyzetet teremt, hogy nincs elég helyettesítő tanár a betegség miatt otthon maradtak pótlására.

A munkabeszüntetést a nagyvárosokban tüntetések is kísérték.

(Kiemelt kép: Tanárok tüntetnek a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások ellen Párizsban 2022. január 13-án. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.