Németország szorosabbra vonná együttműködését Dél-Koreával

A klímaügyi, gazdasági és biztonsági együttműködés szorosabbra vonását javasolta Dél-Koreának Annalena Baerbock német külügyminiszter szöuli látogatásán szombaton, felajánlva egyúttal Németország támogatását a regionális konfliktusok rendezésében is.

2023. április 15., 16:45

Szerző:

A német külügyminiszter hivatali kollégájával, Pak Dzsinnel folytatott megbeszélésén rámutatott, hogy „ahogyan más nemzetek kiállnak az európai biztonságért, ugyanolyan komolyan kell venni ebben a régióban is a biztonsági igényeket”. Vonatkozik ez az észak-koreai fenyegetésre és a Tajvani-szorosban kialakuló feszültségre egyaránt – mondta.

„Dél-Korea nemcsak egy konszolidált demokrácia, hanem az egyik legközelebbi értékpartnerünk Európán kívül” – fogalmazott Baerbock. Pak rámutatott, hogy a német-koreai kapcsolatok 140. évfordulójára tekintettel a két ország közötti stratégiai párbeszédnek ezúttal különösen nagy jelentősége van.

Baerbock az észak-koreai rakétakísérleteket nemzetközi jogba ütközőnek és a régióra nézve „valódi fenyegetésnek” nevezte, melyeket „nem lehet csak úgy hátradőlve szemlélni”, utalva ezzel Emmanuel Macron francia elnöknek még a múlt héten tett kijelentésére, miszerint nem tartja az EU számára prioritásnak ezeket a konfliktusokat.

Baerbock megköszönte Dél-Korea Ukrajnának nyújtott támogatását és jelezte, hogy mindig számíthatnak Németország partneri támogatására. „Ezt nem fogjuk elfelejteni” – fogalmazott. Kijelentette, hogy Észak-Korea „agresszív magatartását és a nemzetközi jog folyamatos megsértését nem hagyjuk figyelmen kívül”, és jelezte, hogy Németország továbbra is részt vesz a Phenjan elleni szankciók betartásának az ellenőrzésében.

Még nem múlt el a veszély

Észak-Korea részéről további provokációktól kell tartani – figyelmeztetett Pak, utalva arra, hogy Phenjan csütörtökön nukleáris töltet hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt. „Hathatós nemzetközi válaszra lenne szükség” fogalmazott. A dél-koreai politika célja továbbra is a nukleáris leszerelés – mondta, hozzátéve, hogy ebben számítanak Németország támogatására is.

A nukleáris leszerelés alatt az Egyesült Államok és Dél-Korea is az észak-koreai atomfegyverprogram felszámolását érti.

Baerbock méltatta a Dél-Korea és Japán közötti közeledést. A két ázsiai demokrácia közötti szorosabb kapcsolat hozzájárul a régió stabilitásához – mondta. A Japán és Dél-Korea közötti kapcsolatokat évtizedek óta feszültté tette a második világháború emlékeinek kezeléséről szóló vita. Baerbock ázsiai körútjának következő állomása Japán.

(Kiemelt képünk: Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió brüsszeli külügyminiszteri találkozójára érkezőben nyilatkozik 2023. március 20-án. Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)