Szomszédai szerint Belarusz fegyverként használja az iraki és afgán menekülteket

A fehérorosz parlament megszavazta az Európai Unióval kötött, migránsok visszafogadásáról szóló megállapodás felfüggesztését.

2021. október 6., 09:19

Szerző:

A fehérorosz törvényhozás felsőházában tartott hétfő esti voksolással hivatalossá vált a menedékkérők visszafogadásáról szóló egyezmény szüneteltetése, amit Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök még júniusban jelentett be.

Ivan Kubrakov fehérorosz belügyminiszter a megállapodás felfüggesztését ideiglenes intézkedésnek nevezte, hozzátéve, hogy azt ismét hatályba léptetik, amint sikerül a kapcsolatokat normalizálni az Európai Unióval.

Lukasenka és kormánya tagjai az intézkedést Fehéroroszország uniós szankciókra adott válaszaként jellemezték azzal érvelve, hogy Minszk nem engedheti meg magának az Európai Unióba tartó migránsok feltartóztatásának költségeit, s a megtakarított összeget a büntetőintézkedések negatív hatásainak ellensúlyozására kívánja fordítani.

A Fehéroroszország és az EU között tavaly májusban született megállapodás értelmében Fehéroroszországnak vissza kellett fogadnia azokat, akik a területén keresztül jogellenesen jutottak be egy uniós tagország területére.

A szomszédos Litvánia és Lengyelország hónapok óta küzd a Fehéroroszország felől érkező migrációs áradattal. Vilnius és Varsó is azzal vádolta Lukasenkát, hogy a szankciók miatti megtorlásul hibrid háborút folytat fegyverként használva a főleg Afganisztánból és Irakból származó migránsokat.

Az uniós szankciókat a vitatott 2020-as fehérorosz elnökválasztás és az annak nyomán jelentkező tömegtüntetések kíméletlen karhatalmi elnyomása miatt fogadta el az Európai Unió. A büntetőintézkedéseket tovább súlyosbították azt követően, hogy május 23-án a fehérorosz hatóságok bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén–Vilnius járatát, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivistát és barátnőjét.

(Védőkerítést építenek lengyel katonák a fehérorosz határon, Zubrzyca Wielka környékén 2021. augusztus 25-én. A 2,5 méter magas és nagyjából 180 kilométer hosszú kerítés létesítését azért határozták el, mert a lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az Európai Unió keleti határa felé irányuló illegális bevándorlás. Marcin Onufryjuk / MTI, EPA, PAP)