Szokatlanul erősen havazik Hawaii-on, megnőtt a természeti katasztrófák veszélye

Sokan szállodákban rekedtek.

2021. december 7., 20:01

Szerző:

Szokatlanul heves téli vihar söpör át a Hawaii-szigeteken, megnőtt az árvizek, fölcsuszamlások és fadőlések veszélye, írja az MTI.

Az Egyesült Államok szigetekből álló déli tagállamában heves esőzések és erős széllökések pusztítanak, egyes vidékein havazik.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) arra figyelmeztetett, hogy a lassan mozgó zivatarok, erős szél és heves esőzés szerdáig és eltarthat, és „katasztrofális árvizeket” okozhat. A tagállam kormányzója, David Ige közleményben tudatta, hogy szükségállapotot rendelt el Hawaii valamennyi szigetén. A kormányzó felszólította a tagállam lakóit, hogy amennyiben tehetik, vonuljanak magasan fekvő vidékekre.

Hawaii-szerte a vihar miatt megszakadt az áramszolgáltatás, Oahu szigetén négy menedékhelyet nyitottak, az oahui utakat víz árasztotta el. A honolului tűzoltók közleményben tudatták, hogy öt – kilenc- és tízéves – fiút mentettek ki egy megáradt patakból.

Mauin, ahonnan kisebb áramkimaradásokról és árvizekről érkeztek jelentések, hétfő estétől több mint 30 centiméter eső hullott le. A szüntelen esőzés miatt három amerikai pár kényszerült lemondani Mauira tervezett házasságkötését. A turisták egyébként is a szállodákban, zárt ajtók mögött rekedtek.

Az NWS szerint valamennyi szigeten számítani kell áradás, villámlások, földcsuszamlások és az erős széllökések jelentette veszélyre a következő napokban.

A havazás nem ritka a 4270 méter magas Mauna Kea-hegycsúcson, ahol egyébként csak obszervatóriumok vannak. A csúcshoz vezető úton már most 20 centiméter vastagságú hó esett, a széllökések az óránkénti 138 kilométeres sebességet is elérik.

(Kiemelt kép: Egy honolului (Hawaii) rendőr irányítja a forgalmat a kínai negyedben 2021. december 7-én. A közlekedési lámpák a Kona Low néven ismert téli trópusi vihar okozta áramkimaradások miatt nem működtek, ami heves esőzésekkel és erős széllel sújtotta Hawaiit, széles körű áradásokat és áramkimaradásokat okozva az egész államban. Fotó: Eugene Tanner / AFP)