Szobrot állítottak az ukrán hadifogolynak, akit az oroszok kamera előtt végeztek ki

Szülővárosában állítottak szobrot Olekszandr Macijevszkij ukrán hadifogolynak, akinek a kivégzéséről készült videó bejárta a közösségi médiát. 

2023. november 26., 09:35

Szerző:

Szülővárosában, az észak-ukrajnai Nyizsinben avatták fel szombaton annak a tavaly kivégzett ukrán hadifogolynak a szobrát, akinek haláláról márciusban rövid videó terjedt a közösségi médiában, egyebek mellett az X (korábban Twitter) platformon. Később olyan hírek érkeztek, amelyek szerint tavaly december 30-án halhatott meg – számol be róla a Telex.

A 12 másodperces felvételen a 42 éves Olekszandr Macijevszkij, a csernyihivi terület 119. önálló páncélosdandár 163. zászlóaljának mesterlövésze látható, aki előzőleg fogtak el az oroszok. Az erdős területen cigarettázó férfi a videón azt mondta, hogy Slava Ukraini (Dicsőség Ukrajnának), majd több gépfegyverrel golyózáport zúdítottak rá fogvatartói és megölték.

A Reuters a szoboravatáson kérdezte a kivégzett katona anyját, aki elmondta, hogy hogy fia mindig azt mondta neki, nem engedi, hogy elfogják az oroszok, ami egyúttal erős belső elhatározása is volt. Paraszka Demcsuk szerint fia az összes körülötte álló oroszt magával vitte volna a halálba, ha lett volna nála kézigránát, miközben a riporternek megmutatta az Ukrajna Hőse kitüntetést, amelyet Volodimir Zelenszkij posztumusz adományozott Olekszandr Macijevszkijnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP)