Szlovákiában idén is elmarad az érettségi a járvány miatt

Az országban már tavaly is lefújták a szóbeli és írásbeli vizsgákat. Az év végi jegyek és az elmúlt két félévi eredmények átlagából számítják ki az érettségi érdemjegyét.

2021. március 22., 14:08

Szerző:

Branislav Gröhling (SaS) szlovák oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy a járványhelyzet miatt idén is elmaradnak az írásbeli és szóbeli érettségik. Így az érettségi érdemjegyét az adott tárgyból az egyes tanévek végén, illetve az elmúlt két félévkor szerzett jegy átlagából számítják ki – írja a Paraméter. Ha a diák nem ért egyet az érdemjeggyel, jelentkezhet a vizsgára.

Szlovákiában már tavaly sem tartották meg az érettségi vizsgákat a járvány miatt. Április közepén az országos tiszti főorvos még azt közölte, hogy engedélyezik a középiskolásoknak legalább a szóbeli rész teljesítését szigorú higiéniai feltételek betartása mellett, röviddel később viszont Gröhling ezt lefújta.

Itthon március közepén az Emmi közölte, hogy a tervek szerint az írásbeli és szóbeli vizsgát is megtartják.

(Kiemelt képünk illusztráció: Diákok a magyar nyelv és irodalom szóbeli érettségi vizsgán a Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola egyik tantermében, a szlovákiai Rozsnyón, 2013. június 3-án. Fotó: MTI | Komka Péter)