A szocialisták máris kizárással fenyegetik Robert Ficot

Amennyiben nem változtat az Ukrajnával kapcsolatos hozzáállásán.

2023. október 3., 19:46

Szerző:

A szlovákiai parlamenti választások győztese csalódott, amiért az Európai Szocialisták Pártja nem gratulált a választási győzelméhez. A párt vezetője, Stefan Löfven ehelyett azt üzente a Smer elnökének, hogy ha nem változtat az Ukrajnával kapcsolatos hozzáállásán, akkor személyesen gondoskodik arról, hogy kiszorítsák – írja az Infostart.

Az Infostart közlése szerint: az európai szocialisták vezetője felszólította a parlamenti választás győztesét, hogy minél hamarabb változtasson Ukrajnával kapcsolatos álláspontján. Stefan Lövfen kezdeményezni akarja a Smer kizárását, amennyiben ez nem történik meg.

„Ha a kormányban is érvényesül majd az ukránellenes retorika, akkor gondoskodni fogok arról, hogy ez a folyamat elinduljon”

– jelentette ki az európai szocialisták elnöke.

Robert Fico meggyőződése, hogy az európai pártcsalád azt akarja keresztülvinni, amit az Egyesült Államok szeretne. Ő viszont elutasítja az egy vélemény politikáját. A Smer elnöke úgy véli, az európai szocialisták és Stefan Löfven hozzáállása antidemokratikus és tekintélyelvű. Robert Fico azt mondta, gratuláció helyett zsarolás érkezett az európai szocialistáktól 

– foglalja össze az Infostart.

(Kiemelt kép: Robert Fico, a Smer-Szociáldemokrácia párt elnöke várakozik a szlovák köztársasági elnökkel való találkozó előtt a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 2-án. Szlovákia elnöke október 2-án Robert Ficót, a baloldali populista Smer-SD párt vezetőjét bízta meg a NATO- és európai uniós tagország új kormányának megalakításával. VLADIMIR SIMICEK / AFP)