Szíria kéz a kézben Oroszországgal

Több mint 50, a nyers robbanóanyag szállításában jártas szakember dolgozik együtt Putyin erőivel.

2022. május 22., 22:05

Szerző:

Európai tisztviselők úgy vélik, hogy a szíriai hadsereg hírhedt hordóbombáival kapcsolatban álló technikusokat – akik az ország nagy részén pusztítást végeztek –, Oroszországba vezényelték, hogy segítsenek felkészülni egy hasonló hadműveletre az ukrajnai háborúban – írja a The Guardian.

Hírszerző tisztek szerint több mint 50 szakember, akik mindannyian nagy tapasztalattal rendelkeznek a nyers robbanóanyagok gyártásában és szállításában, már több hete Oroszországban tartózkodnak, és Vlagyimir Putyin hadseregének tisztviselőivel együtt dolgoznak. Az ő érkezésük az egyik tényező az amerikai és európai figyelmeztetések mögött, amelyek szerint az orosz hadsereg vegyi fegyverek bevetésére készülhetett a konfliktusban, amely már a negyedik hónapja tart, és a lassulásnak alig van jele.

A hordóbombákat - hordóba csomagolt és helikopterről ledobott nyers robbanóanyagot - a szíriai háború során pusztító hatásfokkal alkalmazták. A rezsimet azzal is rendszeresen vádolták, hogy klórral töltött tartályokat dobtak le az ellenzék által tartott városokra, ami több száz halálos áldozatot követelt és széles körű riadalmat váltott ki. Mivel nem voltak légvédelmi fegyverek, az Aszad-ellenes ellenzéknek nem sok esélye volt a szíriai hadsereg légi fölényével szemben, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rezsim 10 év háború után visszaszerezte az ország egyes részeit.

A helyzet azonban teljesen más Ukrajnában, ahol a halálos föld-levegő rakétákkal felfegyverzett ukrán csapatok le tudják lőni az orosz repülőgépeket és helikoptereket, megakasztva ezzel az előrenyomulást és kitéve a szárazföldi erőket a tüzérségi tűznek. A hordóbomba-specialisták azon erők élvonalába tartoztak, amelyeket a szíriai kormány Oroszországba küldött Putyin támogatására, akinek a támogatása nagyban hozzájárult az Aszad-rezsim hatalomra jutásának biztosításához. 

A tisztviselők úgy vélik, hogy eddig 800-1000 szíriai katona jelentkezett önként Oroszországba, ahol a Kreml 1500-4000 dollár közötti fizetést ígért nekik - akár hússzorosát annak, amit Szíriában kapnának, ahol a gazdasági összeomlás tönkretette a helyi valuta értékét.

A szíriai kormány négy fő toborzóközpontot hozott létre az orosz bevetés számára: Damaszkuszban, Latakiában, Hamában és Homszban. Az újoncokat a Wagner-csoporttal, az orosz katonai magánszervezettel kötött szerződés alapján telepítik, amely vezető szerepet játszik az orosz küldetések támogatására szolgáló zsoldosok felbérlésében.

A Wagner kiemelkedő szerepet játszott Líbiában és Kelet-Szíriában, ahol Oroszország érdekeit támogatta. Néha azonban megromlott a kapcsolata a Kremllel. 2018 elején erői brutális csatába keveredtek az amerikai és kurd erőkkel a szíriai Deir Azzúr tartományban, amelyben több mint 140 zsoldos halt meg, főként amerikai tüzérség által. Európai tisztviselők szerint az orosz kormány zöld utat adott a támadásnak. Azóta azonban Wagner központi szerepet játszik az orosz akciókban. Erői az elsők között voltak, akiket Ukrajnába vezényeltek, és azzal vádolják, hogy atrocitásokat követtek el Bukában, ahol április elején néhány nap alatt akár 1000 embert is lemészároltak.

Április végén az ukrán kormány azt állította, hogy akár 25 líbiai vagy szíriai harcost is megöltek Popasna városában, bár ezt mind szíriai tisztviselők, mind ellenzékiek tagadták. Wagner feltehetően akár 500 embert is bevethetett felderítő elemként Ukrajnában. Sokukat Észak- és Közép-Afrika környéki forró pontokról repítették be.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Bassár el-Aszad szíriai elnökkel a moszkvai Kremlben 2021. szeptember 13-án. Fotó: Mihail KLIMENTYEV / SPUTNIK / via AFP)