Szigorítják a bevándorlást Izraelbe

Az új izraeli kormány teljesíti az ultraortodox pártok számos pénzügyi és politikai kérését – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

2022. december 29., 09:33

Szerző:

A várhatóan csütörtökön felesküdő új, hatodik Netanjahu-kormány hivatalba lépésével a koalíciós egyezmények alapján hatályukat vesztik az előző kormány által hozott vallási tárgyú törvények, többek között a kóserengedélyek kiadásának reformjáról és az előző kormány idején történt városi rabbikinevezések. 

Az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja adja majd a lakásügyi minisztert és a Jeruzsálem és Zsidó Hagyományok Minisztériumának vezetőjét, melyet korábban Jeruzsálemi és Örökségvédelmi minisztériumnak neveztek. Emellett három miniszterhelyettest és több kneszet bizottsági elnöki posztot, köztük a költségvetési bizottságot is megkaptak. 

Az ultraortodox pártokkal kötött megállapodás szerint szigorítani fogják a bevándorlási törvényt az „asszimiláció megelőzése érdekében”, hogy kevesebb olyan ember kaphasson automatikusan izraeli állampolgárságot, aki a zsidó vallási jog, a halacha szerint nem számít zsidónak. Jelenleg mindenkit megillet az Izraelbe vándorlás joga, aki bizonyítani tudja, hogy legalább egy nagyszülője zsidó volt. 

Emellett növelik a vallási fiúiskolák, a jesivák költségvetését és a vallásos közönségnél lehetőség nyílik külön kulturális rendezvények megtartására férfiak és nők számára. Alaptörvényben tervezik rendezni az ultraortodoxok mentesítését a katonai szolgálat alól. 

A jesivák bizonyítványait egyetemi alapdiplomával (BA) egyenértékűnek ismerik el az állami hivatalokra kiírt pályázatoknál, valamint a tisztviselői fizetéseknél és illetményeknél, a vallási iskolákban eltöltött évek beleszámítanak a szolgálati időbe. 

A megállapodás értelmében a kormány nem fogja jóváhagyni Izrael csatlakozását a nők elleni erőszak elleni küzdelemről szóló Isztambuli Egyezményhez. Tilthatják majd a kórházak a pészah nyolc napos idején az ünnepen nem kóser étel, például kenyér bevitelét a kórházakba és a patológiai intézet leállítja a munkáját szombaton. 

A Likud és a keleti ultraortodoxokat képviselő Sasz párt koalíciós egyezménye szerint a pártot vezető Arije Deri miniszterelnök-helyettes, bel- és egészségügyi miniszter lesz, majd két év múlva átveheti a pénzügyminisztériumot is. Emellett ez a párt szerezte meg a vallási, a népjóléti tárcát és két miniszterhelyettesi hivatalt. 

Abban is megállapodtak, hogy a marokkói születésű Arie Deri javaslata alapján nevezik ki Izrael marokkói nagykövetét, valamint Izrael egyik amerikai konzulját – valószínűleg Izrael Los Angelesben működő főkonzulátusának vezetőjét.

(Kiemelt képünnk illusztráció. A purimot ünneplik ultraortodox zsidó hívők Jeruzsálem Mea Searim negyedeben 2021. február 28-án. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)