Szergej Lavrov: Moszkva válaszolni fog Brüsszel barátságtalan lépéseire

Moszkva nyitott a párbeszédre Brüsszellel, de kész válaszolni a „barátságtalan” lépésekre. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki.

2021. május 31., 20:12

Szerző:

Szergej Lavrov Moszkvában, az Európai Unió és Oroszország kapcsolatáról szóló konferencia megnyitóján beszélt.

Az Európai Unió és Oroszország között a közelmúltban fokozódott a feszültség, miután Moszkva támogatásáról biztosította a belarusz elnököt – miközben az EU szankciókkal sújtja az országot a Ryanair-incidens miatt.

„Reméljük, a józan ész végül győzedelmeskedni fog, és elkezdhetünk kialakítani egy új, kiegyensúlyozott, a nemzetközi jog elvein alapuló kapcsolatot. Oroszország mindig nyitott az egyenlő és őszinte együttműködésre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megválaszolatlanul hagyjuk az újabb barátságtalan lépéseket, az erőfölényből való felszólalási kísérleteket és a belügyekbe való beavatkozást. Tudjuk, hogy készülnek ilyen lépésekre, még csak nem is titkolják. Mi pedig válaszolni fogunk” – mondta az orosz külügyminiszter.

Az orosz külügyminiszter Augusto Santos Silva portugál külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót. A portugál politikus hangsúlyozta, „újra kell indítani” a politikai párbeszédet a NATO és Oroszország között.

„NATO-tagként megértjük, hogy a szövetségnek és az Orosz Föderációnak politikai párbeszédet kell folytatnia. Ez a párbeszéd azért is különösen fontos, mert a NATO és Oroszország kapcsolatában számos súrlódási pont van” – fogalmazott Augusto Santos Silva.

(Kiemelt képünk: MTI/EPA/az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)