Nem kapják meg szeptember 11 áldozatai Afganisztán lefoglalt vagyonát

Egy amerikai bíróság szerint az áldozatok nem jogosultak Afganisztán központi bankjának tálibok elől az amerikaiak által zárolt vagyonára.

2023. február 22., 09:36

Szerző:

A 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások áldozatai nem jogosultak az afganisztáni központi bank vagyona egy részének lefoglalására egy amerikai bíró döntése szerint - írta a BBC brit műsorszolgáltató honlapján szerdán.

Az ügyvédek 3,5 milliárd dollárt akartak lefoglaltatni az afganisztáni központi bank New York-i Federal Reserve-nél befagyasztott hétmilliárd dollár értékű vagyonából. Azzal érveltek, hogy az összeggel fedezni lehetne az Afganisztánt uraló tálibokra kiszabott ítéletekben szereplő követeléseket.

George Daniels bíró alkotmányos korlátokra hivatkozott, és azzal érvelt, hogy ha jóváhagyná a hozzáférést az Egyesült Államokban befagyasztott afgán állami vagyonhoz, azzal elismerné a tálib kormány törvényességét. Megjegyezte: mivel a washingtoni kormány eddig nem ismerte el hivatalosan a tálibokat, ezt az amerikai bíróságok sem tehetik meg.

Daniels egyúttal leszögezte: a táliboknak - nem pedig az egykori Afganisztáni Iszlám Köztársaságnak vagy az afgán népnek - kell kártérítést fizetniük a károsultaknak.

„Ez a döntés megfosztja az áldozatok közösségének több mint tízezer tagját attól a jogától, hogy kártérítést kapjon a táliboktól” – mondta az egyik ügyvéd, Lee Wolosky. Hozzátette: fellebbezni fognak az döntés ellen.

A 2001-es merényletek idején a tálibok lehetővé tették, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szélsőségesei Afganisztánból működtessék hálózatukat.
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített négy kereskedelmi repülőgépet az Egyesült Államok területén. Kettőt közülük a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba vezettek, egy repülőgép a védelmi minisztérium, a Pentagon épületébe csapódott. A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le. A merényletsorozatban 2977-en vesztették életüket.

Az Egyesült Államok válaszul 2001. október 7-én hadműveletet indított az al-Kaida akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, megdöntve hatalmukat. Az amerikai történelem leghosszabb, húsz évig tartó háborúja 2021. augusztus 30-án ért véget az amerikai és szövetséges csapatok kivonásával és a tálibok ismételt hatalomra kerülésével.

(Kiemelt kép: Rózsák díszítik a World Trade Center elleni támadások áldozatainak nevét a 20. évforduló alkalmából rendezett ünnepségen a Nemzeti Szeptember 11. Emlékmű és Múzeumban 2021. szeptember 11-én New Yorkban.
Fotó: Craig Ruttle / POOL / AFP)