Szegénységbe és félelembe taszított nők

Egy vezetés, amely megtagadja a nőktől az alapvető jogaikat. 

2022. január 17., 18:37

Szerző:

A radikális iszlamista tálibok vezetői széles körű és módszeres hátrányos megkülönböztetést vezettek be a nők ellen Afganisztánban, száműzve őket a közéletből – ismertette az ENSZ emberi jogi csoportja hétfőn közzétett jelentésében.

„Aggasztónak tartjuk a nők társadalmi, gazdasági és politikai szférákból történő kizárására irányuló módszeres, országos erőfeszítéseket”

– közölte a testület, amely szerint ezek a bajok fokozottan érvényesülnek az etnikai, nyelvi, illetve vallási kisebbségekhez tartozók, vagyis a tádzsikok, hazarák és hinduk esetében.

Az iszlamisták tavaly augusztusi hatalomátvételük nyomán számos intézkedéssel korlátozták a nők és lányok társadalmi életét. Számos nő például nem térhetett vissza az állásába. A taxisofőrök utasítást kaptak, hogy ne vegyenek fel olyan női utasokat, akiken nincs hidzsáb – azaz a muszlim nők által hagyományosan viselt fejkendő.

A nők mindemellett félnek kimenni az utcákra férfirokon kísérete nélkül.

A szegénységbe taszított nők

„Ezek az intézkedések káros hatással voltak arra, hogy a nők munkába járhassanak, biztosíthassák megélhetésüket, így egyben szegénységbe is taszították őket” – állapították meg az ENSZ szakemberei. Hozzátették, hogy különösen azok a háztartások kerültek bajba, amelyeket egyedülálló nők vezetnek. 

Mindemellett a szakértők rendkívül aggasztónak nevezték azt is, hogy

a tálibok megtagadják a nőktől az alapvető jogaikat, a többi között a középfokú és felsőfokú oktatás lehetőségét.

Ezzel összefüggésben a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a nők helyzetének javítását szolgáló intézményeket, így a nőügyi minisztériumot, a Független Emberi Jogi Bizottságot és a női menedékhelyeket bezáratták.

Az utóbbi öt hónapban Afganisztánban több tüntetés is volt, amelynek résztvevői a nők szabadságjogainak helyreállítását követelték. A tálib hatóságok válaszul rendszeresen bántalmazták, fenyegették, illetve őrizetbe vették a megmozdulásokon részt vett nőket.

(Kiemelt kép: Több tucatnyi ember és a toulouse-i afgán közösség tagjai tiltakozást szerveztek Toulouse-ban. Fotó: Alain Pitton / NurPhoto via AFP)